VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De man van 14 miljoen

De beloning van Jan Bennink van Numico staat vandaag in de schijnwerpers. Bennink ontvangt 14 miljoen euro aan opties en aandelen. Met name die laatste component is verantwoordelijk voor het hoge bedrag. De critici vallen over elkaar heen om schande te spreken van het bedrag. In hoeverre is dat terecht?

Dat Bennink Nederlands best betaalde CEO is, had de VEB al eerder geconstateerd. Als we de beloning afzetten tegen de recente koersperformance - het aandeel Numico steeg in 2006 met 16,5 procent tegen een AEX van 13,4 procent - is dat moeilijk te rijmen. Maar eerlijk gezegd zijn de reacties vooral gericht op het symptoom, niet op de oorzaak. Daarvoor moeten we terug naar 6 mei 2004. Toen ging de aandeelhoudersvergadering van Numico akkoord met het beloningspakket dat nu tot astronomische winsten voor Bennink leidt. De VEB stemde toen tegen, maar kreeg weinig support. Wat zat er mis: Allereerst de vergelijking van de peer group.

Dit is de groep op basis waarvan de hoogte van het beloningspakket door Numico werd verantwoord. Numico maakte een nogal subjectieve selectie van vergelijkbare ondernemingen. In Numico's peer group zitten namelijk alleen maar grotere bedrijven dan Numico zelf. Zoals Bristol Myers Squibb (omzet 19 miljard dollar, 8 keer zo groot als Numico), Abbott (marktwaarde 81 miljard dollar en 8 keer zo groot als Numico) en Danone (1,2 miljard euro winst, en 6 keer zo groot). In 2004 waren deze verschillen nog veel groter. Veel grotere bedrijven en een mooie kans om de honorering op te schroeven.De afhankelijkheid van het aandeelhoudersrendement.

Numico nam als basis voor de optiebeloning de gemiddelde koers van september-december 2003 - toen was de koers erg laag - en niet die op het moment van vaststelling van de regeling. Zo had de Numico top een vliegende start bij het behalen van de voorwaarde (in de top 2 qua aandeelhoudersrendement).

De VEB stemde op 6 mei 2004 tegen. De grote les van vandaag is dat aandeelhouders op moeten letten bij de stemming over beloningspakketten. Als je bij beloningsvoorstellen onvoldoende oplettend of onvoldoende kritisch bent, krijgt je een paar jaar later de rekening gepresenteerd. En de kritiek op de hoogte van het bedrag? Wat de VEB betreft mag Bennink 14 miljoen euro verdienen, maar dan wel op een door hem zelf gekocht aandelenpakket Numico. Alleen dan lopen de belangen van aandeelhouders en CEO's parallel. Als Bennink (en zijn collega's) als ondernemer willen worden beloond, moeten zij ook geld investeren en risico lopen.

Helaas eten Nederlandse CEO's van twee walletjes: ze genieten de bescherming van een bestuurder (mét riante vertrekregeling) en laten zich belonen als ondernemers. Het is aan commissarissen en aandeelhouders om die trend te keren.

Vereniging van Effectenbezitters