VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grolsch verliest terrein op concurrentie.

 Terwijl de jaarcijfers van voedingsbedrijven als Numico, Wessanen, Heineken en Grolsch nog niet openbaar zijn gemaakt, publiceerde het onderzoeksbureau IRI afgelopen vrijdag de nieuwe top 100 lijst met supermarktomzet van de verschillende merken in het afgelopen jaar. Omzetverlies Grolsch 2,2 procent

Dat levert met name bij de bierbrouwers koersgevoelige informatie op. De laatste financiële berichten van Grolsch zijn bijna een half jaar oud (halfjaarbericht van 12 september) en via het IRI-rapport krijgen beleggers belangrijke informatie over de bieromzet. De supermarktomzet van Grolsch blijkt in 2006 met 2,2 procent te zijn gedaald tot 120,1 miljoen euro. Afgezet tegen de jaaromzet van Grolsch van circa 310 miljoen euro is dat belangrijke en koersgevoelige informatie.

Grolsch verliest marktaandeel aan Heineken, die de supermarktomzet in zowel Heineken (+ 5,4 %) als Amstel (+ 9,7%) fors zag stijgen. Ook andere biermerken zagen hun omzet stijgen. Bavaria wist de negatieve trend te keren en kwam uit op een kleine omzetstijging van 1,7 procent. De supermarktomzet in Hertog Jan (Inbev) steeg met maar liefst 17,8 procent. Unilever groeit (4,7%), maar minder dan concurrenten

Unilever lijkt het met veertien merken in de top 100 goed te doen, met een gemiddelde omzetstijging van 4,7 procent tot 902,7 miljoen euro. Maar concurrenten als Danone en Procter & Gamble groeien met respectievelijk 16,5 procent en 5,4 procent harder. Ook de omzetcijfers van Olvarit en Nutrilon van Numico komen hierdoor boven tafel. Olvarit, het topmerk van Numico, behaalde een omzetstijging van 3,3, procent ten opzichte van een daling van 2,9 procent een jaar eerder. De groei in Nutrilon vlakte daarentegen met 2,2 procent ten opzichte van 8,1 procent in 2005 sterk af.

Ook met CSM en Beckers (Wessanen) gaat het slechter, de omzet daalde verder en beide merken staan niet meer in de top 100. Behalve Unilever heeft geen van de bovenstaande bedrijven reeds hun jaarcijfers gepubliceerd.

Vereniging van Effectenbezitters