VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Benoeming old boys tegenslag Centaurus/Paulson

De Ondernemingskamer heeft, negen dagen na haar opmerkelijke vonnis in de Stork-zaak, de namen bekend gemaakt van de drie extra commissarissen. Het zijn drie zwaargewichten, mannen uit het old boys network.

Wim Kok (commissaris bij ING, KLM en Shell), Cees van Lede (voormalig topman van Akzo Nobel en commissaris bij Akzo Nobel, Heineken, Philips en Reed Elsevier) en Dudley Eustace (voormalig CFO van Philips en daarna gewild commissaris bij onder meer Ahold, Aegon, Hagemeyer en KPN).

De benoeming van dit drietal is een zware tegenslag voor Centaurus en Paulson, die zelf zeggen blij te zijn met deze benoemingen. Maar het is niet te verwachten dat deze drie mannen het beleid van bestuur en commissarissen zullen veroordelen en het zijn evenmin aandeelhoudersvoorvechters die een flinke ruk aan het Stork stuur zullen geven. Omdat de drie deel uitmaken van het old boys network, zijn er diverse links te leggen tussen de drie en de huidige Stork commissarissen. Het eerste verband is de Hagemeyer-link. Eustace was daar vice-voorzitter van de RvC onder Jan Kalff, de huidige voorzitter van Stork die voorkort ook RvC voorzitter van Hagemeyer was.

Om het beeld compleet te maken: de vorige voorzitter van Stork�s RvC, Simon de Bree, was de baas van het administratiekantoor van preferente aandelen van Hagemeyer. Het netwerk gaat verder. Huidig Stork commissaris Den Hartog was de tweede man van KLM en Kok en Van Lede zijn beiden commissaris bij KLM. Cees van Lede was vroeger lid van het bestuur van HBG, waar Stork commissaris Van der Velden commissaris was. Saillant detail: de Ondernemingskamer oordeelde in juli 2002 dat bij HBG sprake was geweest van wanbeleid. En dan zijn er nog evidente banden van Wim Kok met de FNV waarvan hij vroeger voorzitter was. De FNV steunt het Stork bestuur door dik en dun en Kok zal zijn voormalige achterban niet teleur willen stellen. Bovendien was het Kok zelf die het voor Stork zo lucratieve JSF project door de kamer drukte, terwijl daartegen veel oppositie bestond. Ook Van Lede, voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zal zijn voormalige achterban niet uit het oog zijn verloren.

Hij zal de belagers van �ons Stork� toch niet steunen? En Van Lede hield bij Akzo Nobel jarenlang een conglomeraat in stand van chemie, verf en farmacie. Van Lede gaf kort geleden nog blijk van zijn nationalistische instelling: �een buitenlandse commissaris zal zich ook moeten houden aan de Nederlandse spelregels� zei hij tegen het Financieele Dagblad. Bovendien heeft hij bij de uitreiking van de Sijthoffprijs in oktober al publiekelijk Vollebregt gesteund.De Raad van Commissarissen van Stork zal op korte termijn in nieuwe samenstelling bijeenkomen. Met drie old boys erbij zal een introductierondje niet nodig zijn. Centaurus en Paulson reageren blij. Die blijdschap moet voortvloeien uit een optimistisch karakter of zijn ingefluisterd door de PR adviseurs. Deze benoemingen zijn namelijk regelrechte winst voor Stork.

Vereniging van Effectenbezitters