VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lakshmi Mittal topman van het jaar

Becker (Hagemeyer) nipt verslagenLakshmi Mittal, topman van Arcelor Mittal, is via een internetverkiezing gekozen tot beleggerstopman van 2006.

De 56 jarige topman van Arcelor Mittal kreeg in de door  de VEB georganiseerde verkiezing 18,6 procent van de stemmen en bleef daarmee Hagemeyer topman Rudi de Becker (17,6%) nipt voor. Op de derde plaats eindige Didier Keller, topman van SBM Offshore, met 12,6 procent van de stemmen. Mittal volgt met deze uitverkiezing Roland Brus (Crucell) en Jan Aalberts op die deze titel in 2005 en 2004 wonnen. Er werden ruim 1400 stemmen uitgebracht.

De eerste plaats van Mittal is vooral te danken aan de gewonnen overnamestrijd met Arcelor. Mittal verbaasde vriend en vijand door in januari 2006 een bod te doen op naaste concurrent Arcelor. Ondanks het hevige verzet van Arcelor wist Mittal in juni na een wederom hoger bod de overname ter waarde van 27 miljard euro succesvol door te zetten. Mittal Steel was voor die overname al het grootste staalconcern ter wereld, nu is het drie maal groter dan de nummer twee.  In 2006 behaalde de nieuwe staalcombinatie een bedrijfsresultaat van maar liefst 11,5 miljard euro.
Maar de keuze van de beleggers voor Mittal is niet alleen terug te voeren op de overnamestrijd met Arcelor. Het aandeel Mittal, dat geen deel uitmaakt van de AEX- of de AMX index en thans (nog) als lokaal (!) fonds wordt genoteerd,  presteert de laatste jaren uitstekend. In 2006 steeg het aandeel met 43 procent en over de afgelopen vijf jaar bedroeg de koersstijging zelfs 1548 procent. Als een van de eersten wist Mittal dat het in de staalsector draait om consolidatie. Hij kocht in rap tempo verouderde staalbedrijven in voormalige Oostbloklanden op en maakte ze snel winstgevend. Het aandeel Arcelor Mittal wordt in maart 2007 waarschijnlijk opgenomen in de AEX index. Gemeten naar beurswaarde (45 miljard euro) zal Arcelor Mittal binnen de AEX een vijfde plaats innemen nog voor Philips, Fortis en Aegon.

Opvallend is dat de buitenlandse managers de top van de ranglijst bezetten. Wout Dekker van Nutreco is op de vierde plaats de eerste Nederlandse topman met 11,7 procent van de stemmen. Dekker wordt gevolgd door Victor Muller, de topman van het relatief kleine Spyker. Blijkbaar waarderen beleggers de ondernemingsgeest van Muller om een Formule 1 team te kopen. De relatief nieuwe topmannen bezetten de zesde en zevende plaats. Jan van der Zouw van Eriks en Ron Icke (USG People) doen daarmee het beter dan meer bekende topmannen van Randstad (Ben Noteboom) en Heineken (Jean Francois van Boxmeer).  De lijst wordt afgesloten met Frank de Moor van Macintosh, die 3,1 procent van de stemmen kreeg. 

Vereniging van Effectenbezitters


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen