VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overheid zorgt voor onzekerheid

Terwijl het grootste deel van de financiële sector in Nederland hulp krijgt van de overheid is het net diezelfde overheid die voor onzekerheid zorgt bij het verder redelijk draaiende softwarebouwer Hitt. Tragere betaling van (vooral) overheidsopdrachtgevers zorgt voor een hoger debiteurenrisico en bijkomende onzekerheid.

Het is al heel wat als een bedrijf onder de huidige omstandigheden omzet en winst op peil weet te houden. De omzet van softwarebouwer Hitt bleef afgelopen jaar met 34 miljoen euro op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Ondertussen steeg de nettowinst van 0,27 miljoen euro tot 4,78 miljoen euro. Hierin zat een boekwinst op de verkoop van deelnemingen van 3,7 miljoen euro. Het orderboek is met 33 miljoen euro goed gevuld en de marges die op deze orders behaald moet gaan worden liggen op normaal niveau (nettomarge tussen 5 en 10 procent).

Tijdens de aandeelhoudersvergadering liet het bestuur van Hitt dan ook weten nauwelijks hinder te hebben van de verslechterde economische omstandigheden.

Onzekerheid
Toch is er onzekerheid. Klanten, voornamelijk (semi-)overheidsbedrijven betalen de rekening merkbaar later. En dat zorgt voor een toename van het debiteurenrisico's. Helaas heeft de onderneming nauwelijks machtsmiddelen om bij de opdrachtgevers eerder betaling af te dwingen.

Ondanks de relatieve ongevoeligheid voor het slechte economische klimaat wenst Hitt geen concrete verwachtingen af te willen geven. Wel is bekend gemaakt dat een stop is ingesteld op het aannemen van tijdelijk personeel.

Strategie
De strategie blijft gericht op autonome groei en voortdurende technologische ontwikkeling en verbetering van de softwaresystemen op het gebied van lucht- en scheepvaart, hetgeen voor de continuïteit van primair belang is. Aangezien behalve Europa, het verre Oosten en India belangrijke markten vormen, vond versterking plaats van de kantoren in Hongkong, Houston en Beijing. Door dit gegeven zal de cliëntbediening merkbaar kunnen verbeteren.

Beloningsbeleid
Naast de vragen die open bleven over de verwachtingen werd ook weinig opheldering verschaft over het beloningsbeleid. Vorig jaar was besloten de bandbreedte voor het salaris een keer per drie jaar vast te stellen met hulp van een vergelijkend onderzoek onder branchegenoten door adviesbureau Hay.

Voor aandeelhouders blijft onduidelijk welke ondernemingen als vergelijkingsmateriaal zijn gebruikt voor het vast stellen van de beloning, want op vragen van de VEB moest president-commissaris Dick Sinninghe Damsté opnieuw het antwoord schuldig blijven. Net als tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar werd beloofd dat hierover duidelijkheid zou worden verschaft. Van deze eerdere belofte is nooit iets terecht gekomen.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net