VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wel bonus, geen dividend

Bestuursvoorzitter Jan Sundelin is na een buitengewoon ongelukkig en turbulent verlopen 2007 vorig jaar door TIE Holding (TIE) binnengehaald als de reddende engel. Het lijkt hem na een redelijk laatste kwartaal van 2008 en een acceptabel eerste kwartaal van 2009 zowaar te lukken om de softwaremaker te leiden naar winstgevendheid.

Toch heeft TIE 2008 afgesloten met een verlies van ruim twee miljoen euro op een omzet van krap tien miljoen euro. Bovendien is de operationele kasstroom met 360 duizend euro nog altijd negatief (2007: 838 duizend euro).

Dat de raad van commissarissen, onder leiding van Ton Veth, volledig ‘out of the blue' 750 duizend opties  heeft toegekend aan Sundelin is volledig ongepast. Bovendien kan alleen sprake zijn van een bonusuitkering als de aandeelhoudersvergadering aan dit beleid vooraf goedkeuring heeft.

Vooralsnog zullen aandeelhouders, waaronder commissaris Peter van Schaik met 29,9 procent van de aandelen, van positieve resultaten niet direct iets van merken. Als in 2009 ondanks de economische crisis zwarte cijfers worden geschreven, zit er wederom geen dividend in.

President-commissaris Ton Veth wil toekomstige winsten gebruiken voor de aflossing van leningen en convertibele obligaties die in de vele verliesgevende jaren zijn uitgegeven. Wat daarna nog resteert, zal aan de reserves worden toegevoegd.

Investeringen
TIE vindt dat de investeringen, zo'n slordige 50 miljoen euro, in het opbouwen van een productenpakket sinds 2000 de moeite hebben geloond. Klanten kunnen al hun elektronische dataverkeer, van inkoop via voorraadbeheer tot facturering zowel intern als op dagelijkse basis met alle andere bedrijven waarmee ze handelen, via een enkele server (Tie-Kinetics) beheren.

En het moet gezegd worden: het klantenlijstje oogt indrukwekkend met daarop namen als Microsoft, Siemens en DHL. In Nederland (verder is TIE vooral actief in de Verenigde Staten en Frankrijk) worden de winkelketens van Jumbo, Intratuin en nog enkele anderen exclusief door TIE terzijde gestaan.

De onderneming verwacht veel van het e-commerce model dat ze hebben ontwikkeld en dat reeds wordt gebruikt door KPN en Ahold. Deze namen alleen, die grotendeels niet direct door de crisis worden getroffen, doen vermoeden dat het optimisme terecht is, alhoewel vooral de problemen in de auto-industrie ook bij TIE al wel gevoeld worden.

Overlevingskansen
Maar de aanwezigen bij de aandeelhoudersvergadering waren lang niet allemaal optimistisch gestemd. Voor het tweede jaar gaf accountant Ernst & Young, die ook de controlewerkzaamheden voor 2009 zal doen, een waarschuwing af over het voortbestaan van TIE als een "going concern".

Desgevraagd wilde de accountant dit wel in die zin kwalificeren dat deze zorg minder ongeclausuleerd was dan vorig jaar. Over de inhoud van de management letter, die natuurlijk des te interessanter wordt als de accountant vraagtekens zet bij de overlevingskansen van de onderneming, wilden zowel de accountant als de ondernemingsbestuur niets kwijt aan de aandeelhouders.

Dit terwijl commissaris en grootaandeelhouder Van Schaik natuurlijk van de hoed en de rand weet en TIE een informatieasymmetrie bewust laat bestaan. Van Schaik beweerde met de hand op het hart, dat hij "daar niets mee zou doen" wat zich dan weer moeilijk laat verdragen met zijn rol als commissaris.