VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING profiteert voor 1,5 miljard dollar van staatssteun VS

Rabobank en ING hebben honderden miljoenen dollars ontvangen van de Amerikaanse verzekeraar AIG, dat voor 80 % in handen van de Amerikaanse overheid is. Die steun is om meer dan een reden pikant te noemen.

ING ontving 1,5 miljard dollar en Rabobank 800 miljoen dollar in de periode september tot en met december 2008. Het gaat vooral om de uitkering van schade op verzekeringen die de banken hadden afgesloten bij AIG, ooit de grootste verzekeraar ter wereld. Een flink deel van de uitgekeerde schade draait om  die de banken hadden afgesloten met AIG.

AIG heeft sinds september 2008 al meer dan 200 miljard aan steun van de Amerikaanse overheid ontvangen. Naar nu blijkt is ruim de helft van dat bedrag gebruikt om contracten met financiële instellingen af te wikkelen.
De grootste ontvangers zijn Goldman Sachs (12,9 miljard dollar), Societe Generale (11,9 miljard dollar) en Deutsche Bank (11,8 miljard dollar).

Politieke druk
AIG maakte de lijst met tegenpartijen bekend onder grote politieke druk. Een flink aantal -met name- Republikeinse politici wilden openheid van zaken om zo duidelijkheid te krijgen over de bestemming van de miljardensteun. De verontwaardiging is groot nu blijkt dat een deel van de Amerikaanse steun wegvloeit naar het buitenland.

In feite gaat het hier om ‘normale' afwikkeling van gesloten contracten, maar als de Amerikaanse overheid niet had ingegrepen en AIG failliet had laten gaan, had dit tot nieuwe, kolossale afschrijvingen geleid bij banken wereldwijd. Ingewijden spreken van een catastrofe die het faillissement van Lehman Brothers zou doen verbleken.

De verbeten toon uit de VS is ook te verklaren door de -in de ogen van de Amerikanen- bescheiden maatregelen die Europese landen nemen om het financiële systeem terug in de rails te krijgen.

En dit terwijl vanuit Europa de kritiek toeneemt dat de Amerikaanse regering neigt naar protectionistische maatregelen om de recessie het hoofd te bieden. Zo leidde een plan van de regering Obama om bij grote infrastructuurprojecten alleen Amerikaanse materialen toe te staan tot heftige kritiek.

Goldman connectie
Ook de Amerikaanse ontvangers van de indirecte - via AIG- steun van de overheid lokken scepsis uit. De miljardensteun aan AIG, die afbetaling van verplichtingen mogelijk maakte, werd verleend op voorspraak van de vorige minister van Financiën Hank Paulson. Paulson was voor zijn ministerschap de topman van Goldman Sachs, de zakenbank die het meest profiteerde van de overheidsmiljarden.

ING wou meer
Van een hele andere orde is de steun aan ING. Pikant is wel dat ING-topman Jan Hommen vorige maand liet weten te hopen op Amerikaanse overheidssteun. Op dat moment moest de bestuursvoorzitter al op de hoogte zijn van het profijt dat de bank had gehad van het overheidsingrijpen bij AIG.

Wereldwijd wonnen financials terrein op de beurs vandaag. Volgens marktkenners was het nieuws van AIG debet aan het optimisme onder beleggers.

Dat positieve sentiment zou weleens voorbarig kunnen zijn. Rekening houdend met de ophef die de publicatie van de ‘ontvangers' van AIG-steun heeft veroorzaakt in de Verenigde Staten lijkt het nu onwaarschijnlijk dat ING mag rekenen op directe Amerikaanse steun voor zijn Amerikaanse dochter ING Direct.