VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stork Electronics biedt perspectief

De aandeelhouders van Neways hebben tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering unaniem ingestemd met de overname van Stork Electronics. Uit de presentatie van bestuursvoorzitter Huub van der Vrande werd duidelijk dat Stork Electronics goed bij Neways past.

De activiteiten van Stork Electronics richten zich op ontwerp en productie van hoogwaardige elektronische componenten en systemen. In 2003 realiseerde het onderdeel een omzet van circa zestig miljoen euro. Belangrijke klanten zijn Philips Medical Systems en ASML.

Samen zorgen zij voor tachtig procent van de omzet van Stork Electronics. De afhankelijkheid is wederzijds. Stork Electronics zal direct bijdragen aan de winst per aandeel van Neways. Beide bedrijven hebben in de moeilijke jaren rode cijfers laten zien, maar zijn dit jaar na forse saneringen weer in de plus gekomen.

Een klein aantal aanwezige aandeelhouders, dat zeventig procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigde, stemde ook in met de bijbehorende onderhandse plaatsing van 760.000 nieuwe aandelen tegen een koers van 4,00 euro.

De nieuwe aandelen worden geplaatst bij zeven tot negen bestaande aandeelhouders en vertegenwoordigen 9,8 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Daarnaast geeft Neways een converteerbare obligatielening uit van 1,5 miljoen euro met een looptijd van vier jaar en een conversieprijs van 4,50 euro.

Ook komt het bedrijf met een achtergestelde lening van 1,5 miljoen euro. De rest van de overnamesom van 15-18 miljoen euro, ongeveer tien miljoen euro, wordt gefinancierd door het verhogen van de kredietfaciliteit. De banken hebben nog wel de eis staan dat er geen winstuitkeringen worden gedaan, zolang het gecorrigeerde garantievermogen kleiner is dan 35 procent.

Op de vraag wanneer Neways hieraan kan voldoen en dus weer dividend gaat uitkeren durfden de bestuurders nog geen voorspelling te doen. De directie is al blij dat na lange tijd de cijfers van de eerste vijf maanden winstgevend zijn, en verwacht 2004 ook winstgevend af te sluiten.

Gelijktijdig met de aankoop van Stork Electronics door Neways, zal de VDL Groep Stork Industrial Modules overnemen. De CEO van de VDL Groep is Wim van der Leegte die tevens commissaris is bij Neways.

Om belangenverstrengeling zoveel mogelijk te voorkomen zijn tijdens de onderhandelingen over de aankoop, maar ook voor later afspraken schriftelijk vastgelegd. Van der Leegte heeft aangeboden zijn commissariaat neer te leggen, maar de andere commissarissen en bestuursleden waren hierop tegen. Zijn zittingstermijn loopt nog tot 2005.

Bestuurslid Vincent de Bok wilde geen antwoord geven op de vraag wat Neways aan goodwill heeft betaald. Volgend jaar is dit terug te vinden in het jaarverslag en dan zal blijken of de onderhandelingen werkelijk zo goed zijn geweest als de Bok de aandeelhouders wilde doen geloven.

De concurrentie wordt in de branche steeds heviger onder meer vanuit Azië. Neways heeft al tien jaar productiefaciliteiten in China. Stork Electronics kan daar in de toekomst gebruik van maken. De perspectieven voor Neways zijn door de overname van Stork Electronics aanzienlijk verbeterd.