VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de hakken over de sloot

Dat er een verschil is tussen conjunctuur en tijdgeest wordt bevestigd door chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf kampt met vraaguitval, ontvangt staatssteun, heeft 1000 medewerkers ontslagen en een loonoffer gevraagd van het resterend personeel.

Ondertussen wil ASML de directie uitbreiden tot vijf man en het nieuw aan te trekken bestuurslid al bij voorbaat belonen met aandelen en opties zonder dat hier een prestatie tegenover staat.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen,Arthur van der Poel, liet blijken zijn klassiekers te kennen. Hij stelde dat dergelijke faciliteiten beslist nodig zijn als ASML de juiste vis wilde vangen in de kleine vijver van geschikte bestuurders.

En een vijfde directielid -Operationele zaken- was ook hard nodig omdat Eric Meurice deze portefeuille moeilijk langer kan combineren met zijn algemeen directeurschap.

Zeker gezien de grote inspanningen die het bedrijf wil stoppen in de nieuwe technologie, de ultra violet lithografie (EUV) machine en het verwachte aantrekken van de markt in 2010. Een nieuwe man moet het bedrijf klaar stomen om te profiteren van het (verwachte) komende herstel van de markt

Toch ja
Ondanks bezwaren van beleggers (naast de VEB was ook pensioenfonds ABP kritisch) haalde de beloning van de nog aan te trekken nieuwe bestuurder, zij het met een krappe meerderheid van 58 procent.

Toch toonde het bestuur nog wel enig begrip voor de moeilijke situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Bestuurders van ASML hebben aangegeven geen salarisverhoging over 2009 te willen ontvangen en wordt gewerkt aan een nieuw beloningsbeleid, waarbij de beloningen niet hoger zullen uitvallen dan onder het huidige regime.

Strategische koers
ASML verkeerd in zwaar weer. De orders zijn volledig stil gevallen en reeds bestelde orders worden afgezegd dan wel doorgeschoven.

Bij afnemers van ASMLs chipmachines spelen twee zaken. Ook zij krijgen te maken met inzakkende verkopen. Daarnaast is het een stuk moeilijker om kredieten te krijgen voor deze partijen, kredieten die nodig zijn om de peperdure en geavanceerde machines van ASML te kunnen betalen.

Financieel directeur,Peter Wellink sprak de vergadering moed in door te wijzen op de afgenomen voorraden bij afnemers waardoor deze weer gaan produceren. Eerst uit de bestaande overcapaciteit maar als het winstherstel ook bij hen plaatsvindt dan worden de machines met de hoogste graad van technologische vernieuwing besteld en daarin is ASML marktleider.

Optimisme
Wellink was blij met het gekozen business model van maximale . Daardoor kan het bedrijf flexibeler inspelen op fikse marktverschuivingen.

En ook bestuursvoorzitter Meurice zorgde voor een positief geluid. De groei van de markt voor halfgeleiders is volgens hem op middellange termijn gewaarborgd. Onder meer door de toename van welvaart in de groeigebieden (China,India,Brazilië) gaat de markt een extra groei van 30 biljoen in de komende jaren tegemoet.

ASML prijst zich gelukkig dat het financiële beleid in het verleden heeft geleid tot een riante liquiditeitspositie van 1,1 miljard. De netto vrije kasstroom daalde met 70 procent tot 205 miljoen, maar op korte termijn is de liquiditeit geen. Bovendien heeft het bedrijf de komende jaren toegang tot kredieten.Kerncijfers ASML

De verkopen bij ASML daalden met 21,6 procent naar 2.954 miljoen waarbij het eerste halfjaar goed op koers bleef maar het derde en met name het vierde kwartaal de verkopen opdroogden.

Er werden in totaal 151 machines verscheept tegen 260 een jaar eerder,waarbij de gemiddelde verkoopprijs steeg naar 16,7 miljoen.(2007 12,9 miljoen).
Het aantal systemen in bestelling halveerde van 89 naar 41. Maar ook van deze 41 machines is het onduidelijk of en wanneer die afgenomen worden.