VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Operette zonder hoofdrolspelers

De raad van commissarissen van uitgeefconcern Wegener heeft veel weg van een duiventil. Commissarissen gaan en komen, de omloopsnelheid is ongekend hoog.

De afgelopen tijd kon president-commissaris John Allwood de commissarissenvergadering zelfs afwikkelen aan de eigen keukentafel. Hij was de enige overgebleven toezichthouder.

Maar nu wil krantenmagnaat en grootaandeelhouder David Montgomery zelf zitting nemen in de raad. En met de overgrote meerderheid van de aandelen Wegener in bezit was het niet of de Mecom-voorman gekozen zou worden.

Montgomery vond het dan ook niet nodig om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Terwijl zijn benoeming en die van twee andere kandidaat-commissaris de enige agendapunten waren. Ook de twee toekomstige collega's van Montgomery lieten overigens verstek gaan net als de aftredende Allwood.

En zo voltrok zich een hallucinante bijeenkomst op het hoofdkantoor van Wegener in Apeldoorn. De hoofdrolspelers ontbraken, waardoor het aan bestuursvoorzitter Joop Munsterman om vragen van beleggers te beantwoorden die bedoeld waren voor de nieuwe commissarisen.

Kalmte aan boord
Eerst het verleden. In juni 2008 stapte commissarissen Han Noten en Jaap Vink op uit onvrede over de samenwerking met de directie van Wegener. Volgens Wegener-krant De Stentor het bestuur zijn toezichthouders niet "volledig, juist en tijdig." Gevraagd naar deze kwestie liet bestuursvoorzitter Munsterman weten zich niet te herkennen in dit beeld.

Over de toekomstige rolverdeling met grootaandeelhouder David Montgomery als toezichthouder maakte Munsterman zich evenmin zorgen. De weinig fijnzinnige reputatie van de Ier als een kille saneerder boezemt geen angst in. "Er is geen onrust in deze organisatie," zegt Munsterman, " ik voel alleen maar heel veel warmte in dit bedrijf."

Bedrijfsvoering
De nieuwe commissarissen komen binnen in een extreem zware tijd voor mediabedrijven. Wegener heeft hier dubbel last van.  heeft een meer dan beroerd jaar achter de rug en net als andere mediabedrijven heeft Wegener te maken met teruglopende advertentie-inkomsten. Bovendien worstelt het bedrijf met de verdienmodellen op internet. 

Wegener heeft de afgelopen tijd twee deelnemingen van de hand gedaan. Het meest pikant is de verkoop van een 47%-belang in postbedrijf Selekt Mail afgelopen december. Een van de twee redenen die het bedrijf zelf gaf om het belang in Selekt Mail te verkopen was de onzekerheid over de liberalisering van de postmarkt in Nederland.

Nog geen vier maanden na verkoop is aan die onzekerheid een einde gekomen. Per 1 april is de Nederlandse postmarkt open. De andere reden die Wegener voor verkoop van Selekt Mail gaf lijkt dan ook doorslaggevend te zijn geweest: bedrijfseconomische omstandigheden.

Goed om te weten nu Wegener nog steeds met PCM om tafel zit om zijn belang in het Algemeen Dagblad te verkopen. Die verkoop is overigens nog niet rond, zo liet Wegener weten.