VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voordeel van de twijfel

Qurius is een samenstel van bedrijven dat in negen landen actief is, ruim duizend medewerkers telt en gespecialiseerd is in het leveren van branchespecifieke ict-diensten. Van planning en advies tot implementatie in het bijzonder voor bedrijven en organisaties met vijftig tot vijfhonderd medewerkers, uit te bouwen naar de categorie tot vijfduizend medewerkers.

Qurius levert voor hen op Microsoft technologie gebaseerde business solutions en wil daarin de toonaangevende aanbieder in Europa worden.

Qurius wil groeien naar 250 tot 300 miljoen euro omzet in 2010. In 2007 is in dat kader een forse stap gezet. De omzet steeg van 42 miljoen euro in 2006 tot 113 miljoen euro, onder andere door de overname van de Deense branchegenoot Watermark.

De stijging van de omzet heeft zich over 2007 niet vertaald in een navenante toename van de winstgevendheid. Het nettoresultaat daalde van 3,2 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro (nettomarge 3,9 procent).De andere doelstelling, een nettomarge (ebit) van 9 procent in 2010 is dus nog heel ver weg.

De belangrijkste knelpunten of eigenlijk risico's zijn de financiële en organisatorische integratie van de verworven bedrijven en de werving en het behoud van goede medewerkers. Zeker in Nederland is dit geen gemakkelijke opgave, volgens bestuursvoorzitter Fred Hermans.

Qurius wil de verdere expansie graag realiseren door middel van autonome groei, de directie meent dat 10 procent op eigen kracht haalbaar is, en door nieuwe overnames. Het is de vraag of nieuwe overnames in dit stadium niet te veel van het goede is en het bedrijf niet beter even een jaar een pas op de plaats kan maken.

De prijsconcurrentie in de ict branche is al groot en het is niet ondenkbeeldig dat de economie zal stagneren wat meestal direct repercussies heeft op de branche. Er zijn volgens Hermans na de overnames geen lijken uit de kast gekomen. Als desondanks de doelstellingen niet worden gehaald, is er veel te zeggen voor de van VEB zijde voorgestelde aangepaste strategie: even een pas op de plaats maken om de winstgevendheid te verbeteren.

Hermans blijft desondanks er van overtuigd dat verdere expansie noodzakelijk is om in een aantal landen waarin reeds is geïnvesteerd voldoende volume te krijgen. Pas dan kan Qurius daar een volledig pakket services bieden en echt aantrekkelijk voor opdrachtgevers zijn. Uiteindelijk kreeg de directie van alle aanwezige aandeelhouders het voordeel van de twijfel.

Over 2007 zal wederom geen dividend worden uitgekeerd en zal de gehele winst van 2,3 miljoen euro worden toegevoegd aan de reserve. De intentie is om ook de komende jaren dit beleid voort te zetten.

De kort voor de aandeelhoudersvergadering gepubliceerde eerste kwartaalcijfers 2008 laten wederom flinke omzetgroei zien (37 miljoen euro in plaats van 26 miljoen euro in 2007), maar nog steeds een fors achterblijvende winst. De gerealiseerde ebit bedroeg 1,4 miljoen euro (2007: 1,2 miljoen euro). De directie zei kans te zien deze marge in de komende perioden op te krikken. Het is te hopen dat de ontwikkeling van de economie geen roet in het eten gooit.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net