VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bonus legt vergadering Vastned Retail lam

Aandeelhouders van VastNed Retail hebben met grote meerderheid geweigerd om commissarissen decharge te verlenen. Aandeelhouders waren boos vanwege een speciale bonus die het bestuur toegekend zou krijgen.

President-commissaris Wouter Kolff heeft daarop de aandeelhoudersvergadering van de Rotterdamse vastgoedmaatschappij onmiddellijk geschorst.

In de vergadering ontstond grote ophef toen commissarissen een ‘buitengewone bonus' wilden toekennen aan de raad van bestuur. Reden voor de speciale bonus: het mislukken van de overnamepoging eind mei 2008 door IEF Capital, een investeringsvehikel van vastgoedbelegger Gil Grossman.

Bestuursvoorzitter Reinier van Gerrevink zou recht hebben op ruim 60.000 euro, terwijl zijn collega-bestuurder Tom de Witte 30.000 euro kreeg toegezegd.

Met nog één agendapunt voor de boeg, de herbenoeming van commissaris Klaas Westdijk, werd de vergadering geschorst. Deze voormalige bestuursvoorzitter van Pakhoed en tot vorig jaar ook commissaris bij (toen nog) bank-verzekeraar Fortis trok echter niet consequenties uit het weigeren van de decharge en werd herbenoemd met een gele kaart.

Na de schorsing meldde Kolff dat VastNed Retail binnen een maand een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen zal roepen waarin opnieuw over de decharge gestemd gaat worden. Maar of de uitslag dan anders zal zijn valt te betwijfelen: de bonus is immers toegekend en vooral dit punt was reden om de commissarissen een standje te geven. Een maand verder zal de ophef hierover niet minder zijn.

Bewogen jaar
Het was een bewogen jaar voor vastgoedfonds VastNed Retail. De afwaarderingen op de panden bedroegen totaal 112 miljoen, 6,1% van de totale waarde. Spanje en Frankrijk werden het meest getroffen. Nederland viel met slecht 5,6 miljoen afwaardering nog mee. Deze afwaarderingen hebben ook invloed op de bankconvenanten en zorgen ervoor dat Vast Ned Retail maar één focus voor 2009 heeft en dat is verhuren.

En daar is VastNed Retail in deze moeilijke markt ook goed in, bewijst de "like for like" groei van 3,6%. Op koopjes in de markt kan in principe niet worden gereageerd. VastNed Retail hoopt binnenkort nog enkele panden te kunnen verkopen die op de verkooplijst staan.

De bezettingsgraad is eind 2008 nog 97,8 procent voor de gehele portefeuille en in Nederland zelfs 98,3 procent! VastNed Retail heeft nog nauwelijks last van faillissementen onder de huurders. Door de grote spreiding en relatief kleine huurders is dit ook geen grote vrees van het bestuur.

Zonder de hoge kosten van het mislukte biedingsproces zou de winst per aandeel uiteindelijk net als vorig jaar op € 3,85 uitkomen. Het biedingsproces koste de aandeelhouder maar liefst 0,14 cent per aandeel waardoor de winst per aandeel op op € 3,71 is uitgekomen.

Gezien de moeilijke marktomstandigheden geeft bestuursvoorzitter Reinier van Gerrevink geen vooruitzichten maar wie goed heeft oplet in de vergadering weet dat er afgezien van nog wat afwaarderingen met name in Spanje  geen gekke dingen worden verwacht in de netto huuropbrengsten en dat een goed gespreide winkelportefeuille zelfs in deze barre tijden solide beleggingen blijken te zijn.