VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave krijgt nieuw bestuur maar defensief beleid blijft

Na dertig jaar bij vastgoedbedrijf Wereldhave nam bestuursvoorzitter Gijs Verweij afscheid met een forse winstdaling. Met dank aan de herwaardering van het vastgoed. Maar dankzij solide beleid kan het bedrijf wel een stootje hebben.Het was zijn laatste jaarvergadering als bestuursvoorzitter van Wereldhave. Voor Gijs Verweij geen reden om achterover te leunen. Een onbeantwoorde vraag uit de zaal handelde hij met de belegger in kwestie nog diezelfde dag af. Per telefoon.
Kenmerkend voor de transparantie en toegankelijkheid van een vakbekwaam bestuurder.

Nieuwe lichting
Met het vertrek van Verweij wisselt de complete top van Wereldhave binnen een jaar. In 2008 was financiele man Johan Buijs op straat gezet met een riante ontslagvergoeding van € 400.000,- in de achterzak. Het was de opmaat tot een promotie voor Buijs. Hij is nu nieuwe CEO bij NSI.

Verweij en zijn financiële man Johan Buijs worden vervangen door Hans Pars (CEO) van VastNed en Dirk Anbeek voormalig cfo van Ahold Europe. De nieuwe bestuurders zullen op dit moment zelfs geen accentverschuivingen doorvoeren en zeggen zich volledig te kunnen vinden in het huidige defensieve strategische beleid.

Na acht jaar is President commissaris Carlo de Swart niet meer herkiesbaar en zal worden opgevolgd door Joop Krant. De Raad van commissarissen wordt uitgebreid met Joop van Oosten huidige bestuursvoorzitter van BAM.

Stootvast
Het strategische beleid van Wereldhave kenmerkt zich door duurzaamheid, een lage leverage en dus een hoge solvabiliteit. Er moet wel meer dan 35 procent afwaardering van de portefeuille komen voordat Wereldhave lastige discussies met zijn financiers zal krijgen.

Een beleid wat het ook mogelijk maakt om indien zich geschikte koopjes voordoen te profiteren van de marktomstandigheden. Maar de nadruk ligt op geschikt, want het aankoopbeleid van Wereldhave is en blijft uiterst selectief.

Forse winstdaling door herwaardering
De winst over 2008 bedraagt € 8,8 miljoen (2007 € 229,6 miljoen). De winst daalde door de negatieve herwaardering. In totaal daalde de waarde met € 112,6 miljoen. Het directe resultaat over 2008 steeg als gevolg van hogere netto huuropbrengsten ( € 1,1 miljoen) en lagere rentelasten ( € 2,3 miljoen)

De afwaardering is laag (volgens sommige analisten te laag). In Nederland slechts een half procent en in België en Finland is er zelfs sprake van een waarde toename. Verweij ging uitgebreid in op de vraagtekens die de VEB hierbij had. Feit blijft dat door het geringe aantal transacties een objectieve en juiste waardebepaling van vastgoed heel moeilijk is.

Naast de conservatieve financiering wordt het beleid gekenmerkt door nog een sterk punt;
De leegstand over de gehele portefeuille in 2008 is gemiddeld 5,3 procent. In het segment winkels slechts 1,4 procent. Of deze hoge bezettingsgraad ook in 2009 zal worden gehaald is afhankelijk van de impact van de kredietcrisis (faillissementen van huurders) die op dit moment althans nog geen vat op Wereldhave blijkt te krijgen.Gerelateerde artikelen