VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech verwacht opnieuw groei na recordjaar 2008

Volgens de bestaande regelingen zou topman Rene van der Bruggen van Imtech dit jaar met pensioen gaan. Maar op verzoek blijft hij graag nog drie jaar aan het roer bij de technisch dienstverlener die afgelopen jaar een recordwinst boekte. Ook voor 2009 zijn de verwachtingen goed. Het verhaal van een witte raaf in economisch moeilijke tijden.

"Voor 2009 verwachten wij een groei in omzet en EBITA" zo besloot Rene van der Bruggen zijn toespraak op de aandeelhoudersvergadering van Imtech. Het voelde voor de in grote getale opgekomen aandeelhouders als een warm bad tijdens deze wereldwijde crisis.

Het bedrijf kon tijdens zijn jaarvergadering dan ook jubelcijfers presenteren aan zijn aandeelhouders. Afgelopen jaar sneuvelde de records bij Imtech: een omzetstijging van 15 procent, een winststijging van 23% en een stijging van de winstmarge (EBITA) met bijna acht procent.

Ook de verwachtingen voor 2009 zijn goed op basis van de goed gevulde orderportefeuille en de berekende marges.

Wel verwacht Imtech in de loop van dit jaar de orderontvangst enigszins te zien afnemen, maar omdat men veelal met een behoorlijk percentage ingeleende krachten werkt zal het effect op de EBITA beperkt kunnen zijn.

Per 1 november 2008 heeft Imtech de lang verwachte overname in Scandinavië kunnen realiseren met NVS (omzet ca euro 350 mln). Door de synergie mogelijkheden en de grotendeels pas in 2009 in de boeken bij te schrijven omzet lijkt een omzet van meer dan € 4 mrd voor heel Imtech in 2009 haalbaar. En daarmee is het bedrijf een eind op streek naar zijn doelstelling om in 2012 een omzet van meer dan € 5 mrd te halen met een EBITA marge van 6%.

Keerzijde
Tegenover dit goede nieuws staan wat minder positieve ontwikkelingen. De marges in Nederland en Duitsland staan bij Imtech onder druk en dat is met name te wijten aan de moeizame zoektocht naar deskundig personeel.

Gekwalificeerde mensen aannemen kost inspanning terwijl toch zo'n 15 procent van het zittende personeel aan de andere kant het bedrijf uit wandelt. Cynisch genoeg zal de kredietcrisis dit probleem voor Imtech verzachten.

En dan is daar nog de gedaalde solvabiliteit. De verhouding eigen vermogen ten opzichte van vreemd vermogen krimpt. Volgens Imtech is dat een boekhoudkundig gevolg van de vele projecten waarin de dienstverlener participeert. Maar die breed gespreide portefeuille zorgt ook voor spreiding van risico. De nettoschuld van het bedrijf i wel stabiel.

Groei blijven inkopen
Imtech liet weten op overnamepad te blijven. Het doel blijft hetzelfde als in voorgaande: witte plekken in kennis en landen opvullen. Alleen efficiënt opererende bedrijven hebben de interesse van Imtech. Het bedrijf ontbeert de kennis en menskracht om nieuwe onderdelen flink te saneren.

Imtech moest vorige eigenaren van overgenomen bedrijven bijna het maximum betalen aan winstdeling in de jaren na overname. De uitbetaling van deze earn-out-regelingen wijst erop dat nieuwe onderdelen meteen goed binnen Imtech wisten mee te draaien.