VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stagnatie bij Wolters Kluwer blijkt in crisistijd ineens een pré

Als een volleerd lange baan schaatser draait uitgeefconcern Wolters Kluwer de laatste tien jaar hetzelfde rondje. De omzet stagneert al tijden en het bedrijfsresultaat blijft rond hetzelfde niveau hangen. In tijden van crisis worden dergelijke uitslagen ineens een positief gegeven.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry begon haar ontmoeting met aandeelhouders tijdens de jaarvergadering met een open deur: "wij gaan voor winstgenererende groei." Een mooi streven dat door aandeelhouders met scepsis werd onthaald.

En dat is niet zo vreemd. Want het inschatten van de markt is geen sterk punt van het management. Voor de tweede helft van 2008 voorspelde het bestuur een groei van vijf procent. Halverwege 2008 moest Wolters Kluwer een winst- en omzetwaarschuwing afgeven.
Uiteindelijk daalde het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde over 2008 van 880 miljoen euro tot 750 miljoen euro.

De voornaamste reden van die teruggang ligt voor de hand: de kredietcrisis. Op de vraag of de economische tegenwind niet beter ingeschat had kunnen worden antwoordde McKinstry dat juist na september alles in een stroomversnelling kwam.

Ambitie genoeg
Ambitie en zelfvertrouwen kunnen Wolters Kluwer niet ontzegd worden. Dankzij een solide balans en een vrij besteedbare kasstroom van rond de 400 miljoen euro kan de het bedrijf doorgaan met de die al voor de kredietcrisis was vastgesteld: een leidende positie krijgen of versterken in alle kernmarkten en uitbreiden naar belangrijke aanverwante markten.

Behalve overnames moet het bedrijf daartoe ook autonoom groeien. Belangrijk vliegwiel daarbij zijn verdere investeringen in online producten en technische zoekplatforms waaronder .
Online producten omvatten inmiddels tweederde deel van de omzet. Ook wil Wolters Kluwer zijn mondiale schaal en reikwijdte benutten. Azië vormt, met India en China voorop, een spectaculaire groeimarkt.

Niet helemaal gezond
Zijn er dan geen problemen bij Wolters Kluwer? McKinstry gaf aan dat die er wel degelijk zijn.

Zo daalde de autonome omzetgroei naar nul vanwege de tegenvallende prestaties in de transactiegeoriënteerde producten zoals boekverkoop, advertenties, promoties en producten voor de hypotheek- en bedrijfsfinanciering. Maar zou volgens McKinstry vanzelf goed moeten komen als de crisis voorbij is.

Daarnaast blijft de gevoeligheid voor schommelingen in de dollarkoers onverminderd hoog. Voor een deel (21 procent) ondervangt Wolters Kluwer dit valutarisico door de posities met derivaten af te dekken. Wonderlijk genoeg liet financiële man Beerkens weten dat beleggers zelf maar voor meer afdekking van valutarisico's moet zorgen.

Ook zijn er maatregelen genomen om de prestaties van de minder goed presterende Health divisie te verbeteren. De boeken- en tijdschriftenactiviteiten zijn omgevormd, het management versterkt en het groothandelsdistributiekanaal onder controle gebracht.
Het verlies van een grote klant is opgevangen door contracten met andere grote farmaceuten.

Tijdig geherfinancierd
Financieel directeur Boudewijn Beerkens prees zich gelukkig dat Wolters Kluwer begin 2008 haar schuldpositie van 900 miljoen tegen aantrekkelijke rentetarieven (6,6 procent) heeft weten te herfinancieren tot minimaal 2013. Dit geeft rust en verzekert de organisatie van een sterke liquiditeitspositie, aldus Beerkens.

Geen tering naar de nering
Terugkerend thema bij Wolters Kluwer zijn de hoge bestuursbeloningen. Nancy McKinstry behoort al jaren tot de top vier van best betaalde bestuursvoorzitters uit van de AEX.
En dan wordt gemakshalve verwezen naar de salarisniveaus in het land van herkomst van McKinstry, de Verenigde Staten.

Van het nieuwe beloningsbeleid dat in 2010 bekend moet worden hoeft weinig verwacht te worden. Op het voorstel van beleggers om het variabele deel van de beloning fors in te perken werd negatief gereageerd.