VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bod op ICT-bedrijf Simac zet commissarissen onder druk

ICT-dienstverlener Simac wordt hoogstwaarschijnlijk van de beurs gehaald. Ten minste, als het aan Simal Beheer ligt, het investeringsvehikel van Erik Van Schagen en familie.
Zij hebben een indicatief bod gedaan op alle uitstaande aandelen van 1,75 euro per aandeel. Al voor bekendmaking van dat nieuws liet het aandeel Simac vreemde sprongen zien.

Het waren opmerkelijke koerssprongen die het aandeel van ICT-bedrijf Simac vrijdag maakte. Dat was ruim voordat Simac de markt op maandagmiddag rond twee uur op de hoogte stelde van een aanstaand bod.

President-commissaris Abel Slippens verdedigde deze late reactie tegenover aandeelhouders met een beroep op de beschikbaarheid van adviseurs en zorgvuldigheid. Aanwezige aandeelhouders kon dit verhaal niet overtuigen.

Slippens meldde dat de raad van commissarissen (rvc) het gehele overnameproces zal trekken, dat er een onafhankelijke waardebepaling zal komen en dat deze waardering voorgelegd zal worden aan aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Daarbij zegde hij toe zich te zullen houden aan de voorschriften van de . De rvc staat verder nadrukkelijk open voor concurrerende biedingen op de onderneming.

Op de vraag of de commissarissen al een standpunt hadden ingenomen over wat het beste zou zijn voor Simac (beursfonds of familiebedrijf in particuliere handen) wilde hij niet beantwoorden. Terwijl deze vraag toch eerst moet worden beantwoord alvorens de kosten van een dure waardebepaling worden gemaakt.

Magere waardering
Minderheidsaandeelhouders lijken de prijs te gaan betalen voor jarenlange teleurstellende prestaties. Het bod waardeert Simac op 25,4 miljoen euro. Afgezet tegen de jaaromzet over 2008 van 146,6 miljoen euro en een winst 2,6 miljoen euro (2007: 1,5 miljoen euro) is dit aan de magere kant.

Ook de kaspositie verbeterde van twee miljoen euro negatief naar 4,6 miljoen euro. De stijgende lijn lijkt dus te zijn ingezet en juist op dat moment stuurt insider Van Schagen aan op een beursexit. Met een meer zakelijke en strakkere leiding zou een aanzienlijk hoger resultaat kunnen worden geboekt. De bedrijfsvoering onder leiding van Van Schagen kenmerkt zich toch te veel door een "uit de losse pols" benadering.

Doelstelling blijft ver weg
In 2008 kon de rentabiliteit duidelijk worden opgevoerd, waarbij het bedrijfsresultaat in percentage van de brutowinst verbeterde van 4,3 procent naar 4,7 procent. Daarmee is Simac nog altijd mijlenver verwijderd van de eigen doelstelling van 10-15 procent. Maar dit is gelijk de enige doelstelling die de Eindhovense onderneming prijsgeeft. In het eerste kwartaal bleef het bedrijfsresultaat stabiel, bij een ‘belangrijke' stijging van de omzet.

Geen vragen aan Van Schagen
Vooral de spanning tussen het karakter van een familieonderneming en de toenemende regelgeving en zakelijkheid van een beursfonds had Simal gedwongen een bod uit te brengen, aldus Van Schagen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De hoogte van het bod is volgens hem bepaald door het huidige grimmige economische klimaat.

Abel Slippens weigerde echter aandeelhouders vragen te laten stellen aan Van Schagen. Daardoor ontbreekt een beeld van diens opvattingen. Op het oog lieten de emotionele reacties van vele loyale minderheidsaandeelhouders hem niet onberoerd. Maar daar had president-commissaris Slippens geen boodschap aan.