VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buitensporige vergoedingen voor bestuur Draka

Geen dividend voor gewone aandeelhouders en een beurskoers die als een plumpudding in elkaar is gezakt. Maar de directie van kabelproducent Draka toucheerde een behoorlijke bonus. Zonder bijbehorende excellente prestaties.
Leg dat maar eens uit aan je aandeelhouders.

Een opstandige stemming tijdens de aandeelhoudersvergadering van Draka. De kabelproducent besloot dit jaar alleen dividend aan de preferente aandeelhouders uit te keren. Dat de gewone aandeelhouder ruim 60 procent van zijn belegging zag verdampen en het daarbovenop ook nog eens zonder dividend moest stellen, ging veel aandeelhouders niet in de koude kleren zitten.

Nog grimmiger werd het toen bleek dat er wel een fikse bonus aan beide bestuurders is toegekend. Zo heeft de raad van commissarissen (rvc) financieel directeur Frans Dorjee een extra korte termijn bonus van ruim 130 duizend euro (30 procent van zijn basissalaris) uitgekeerd wegens "exceptionele prestaties".

President-commissaris Fritz Fröhlich omschreef de bemoeienis van Dorjee in de onderhandelingen met Alcatel over de overname van het resterende belang in Draka Comteq (49 procent) als "uitermate goed". Kennelijk was dat een extraatje waard.

Ook zou Dorjee de financiering van deze overname "uitstekend" hebben afgehandeld, wat "ook voor de aandeelhouders in het voordeel heeft gewerkt". Overnames, desinvesteringen en de financiering daarvoor behoren natuurlijk tot het standaard takenpakket van iedere bestuurder. Om deze extra te belonen is waanzin.

Ook Lyons in de prijzen
Maar Dorjee is niet de enige die zijn commissarissen mag bedanken. Bestuursvoorzitter Sandy Lyons heeft maar liefst 423 duizend euro vergoed gekregen die hem moeten compenseren voor huisvestingkosten, schoolgeld en de kosten van kinderopvang. Niet alleen een buitengewoon hoog bedrag (zijn basissalaris bedraagt 516 duizend euro), maar misschien nog wel erger is dat Draka die nooit heeft gecommuniceerd.

In het beloningsbeleid dat in 2007 nog door de aandeelhoudersvergadering is goedgekeurd, zijn deze "allowances" niet opgenomen. "De vergoeding is afgesproken met Lyons toen hij nog werkzaam was bij de joint-venture Comteq-Alcatel. Volgens Fröhlich heeft de rvc hier dus geen enkele invloed op gehad.

Zwaar jaar
Draka heeft de liquide middelen hard nodig om haar balans te versterken en de nettoschuld positie te verkleinen. De focus zal het komende jaar liggen op de drie C's: cash, costs en customers. Sterk kostenleiderschap met additionele reorganisaties moet Draka door ‘the perfect storm' loodsen.

In 2008 zijn al twee fabrieken (in het Verenigd Koninkrijk en Spanje) gesloten. Deze ingrepen zullen een besparing van ongeveer 25 miljoen euro in 2009 en nog eens 15 miljoen euro in 2010 opleveren.

Vanwege de conjunctuurgevoeligheid van haar afzetmarkten hebben veel divisies een zwaar jaar achter de rug. Voornamelijk de bouw- en automobielsector hadden het moeilijk. In het Verenigd Koninkrijk daalde de huizenbouw met 50 procent en in Spanje zelfs met 75 procent.
Verschuiving
Aangezien ook de vooruitzichten voor 2009 er niet rooskleurig uitzien voor deze markten verschuift Draka haar focus onder andere naar de duurzame energiesector waar nog wel groei te vinden is.

Ook positief nieuws
Dat vanwege een gebrek aan financiering ook hier projecten stil komen te liggen, hoeft volgens Lyons geen belemmering te zijn. Draka's activiteiten zijn zodanig gediversifieerd dat niet elk segment te maken heeft met een tegenslag. In gespecialiseerde segmenten zoals bijvoorbeeld lift- en glasvezelkabels blijft het prijsniveau nog goed overeind, aldus Lyons.

Over het 35 procentbelang in Oman Cable Industry, dat vorig jaar nog hoofdonderwerp was tijdens de ava, liet het bestuur alleen los dat de positie nog steeds van strategisch belang is. Alhoewel er flink afgeboekt is op de waarde van de belangen, voornamelijk door een fikse daling in de koperprijs, blijft de regio volgens Dorjee gezond en interessant.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net