VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste horde genomen voor verkoop van deel Fortis aan BNP

De aandeelhouders van Fortis Holding zijn dinsdag in ruime meerderheid akkoord gegaan met de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. Tijdens een vergadering in Gent stemde 72,99 procent voor de transactie.

Als de aandeelhouders Fortis woensdag in Utrecht ook akkoord gaan met de verkoop aan BNP, krijgt het Franse concern 75 procent van Fortis Bank in handen.

Het was de tweede keer dat aandeelhouders mochten stemmen over de verkoop van delen Fortis aan het Franse BNP, een transactie die stamt van oktober vorig jaar. stemden aandeelhouders de deal met minieme meerderheid af.

Na een zeer rumoerige bijeenkomst was daar dan toch het fiat voor de verkoop, maar dat ging met veel tumult gepaard van tegenstanders van de verkoop, onder aanvoering van de Belgische advocaat Modrikamen.

Toen het Fortisbestuur de eisen van Modrikamen en zijn medestanders afwees, ontaardde de bijeenkomst in Gent in chaos. Voorstanders van de verkoop van Fortis werd het spreken onmogelijk gemaakt, er werd luidkeels geroepen om het ontslag van Fortisvoorzitter Jozef De Mey en de bestuurstafel werd bekogeld met schoenen en andere voorwerpen. Een cordon van beveiligers moest de Fortistop tegen verder onheil beschermen. Kort voor de stemming verliet een groot deel van het neekamp na een oproep van Modrikamen de zaal.

De tegenstanders van de verkoop willen dat Fortis zelfstandig blijft. Zij vrezen dat hun aandelen anders nog verder in waarde dalen. Ook nationale sentimenten ('Geen uitverkoop aan Parijs') spelen een rol. Voorstanders van de verkoop, waaronder de Nederlandse vereniging van effectenbezitters VEB, zien het zelfstandig blijven van Fortis Bank juist als een groot risico.

Uiteindelijk werd voor 454 miljoen van de aandelen een voorstem uitgebracht en voor 168 miljoen een tegenstem.