VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fietsproducent Accell is voorzichtig positief over 2009

Bestuurvoorzitter René Takens van Accell Group (Accell) kon tijdens jaarvergadering mooie cijfers presenteren.
De economische crisis lijkt aan de producent van onder meer Batavus- en Spartafietsen voorbij te gaan. De vraag naar hoogwaardige fietsen blijft stijgen.

Voor 2009 is de verwachting ook positief, zo vertelde Takens. Het orderboek is goed gevuld en de resultaten over de eerste drie maanden van 2009 zijn in lijn met de gelijkmatige stijging van de afgelopen jaren. De fietsfabrikant heeft momenteel geen overnamekandidaten op de radar. Maar mocht een interessante partij te koop zijn dan zit het wel goed met de benodigde kredieten, verzekerde financiële man Hylke Sybesma.

De cijfers
De totale groepsomzet van Accell is in 2008 met 13 procent gestegen naar 538 miljoen euro. De autonome omzetstijging bedroeg 8 procent. De overige 5 procent valt toe te schrijven aan overnames. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening nam in 2008 toe met 17 procent.

Dat resulteerde in een winststijging per aandeel van 14 procent tot 2,95 euro. Accell geeft net als vorig jaar ruim 48 procent van de winst terug aan aandeelhouders. Het over 2008 uit te keren dividend komt daarmee op 1,42 euro per aandeel.

Fitness is koekoeksjong
Naar omzet gemeten is de productie van fietsen en fietsonderdelen de levensader van Accel. Dit bedrijfssegment realiseerde in 2008 16 procent omzetgroei en was verantwoordelijk voor ongeveer 93 procent van de totale groepsomzet.

Maar met de overige 7 procent van Accell, het segment fitness gaat het niet zo goed. De omzet van Accell Fitness is met 11 procent gedaald naar 39,9 miljoen euro. De winst van de afgelopen jaren is omgeslagen in een verlies.
Op vragen van beleggers liet topman Takens weten dat de toekomst van dit onderdeel nog niet bepaald is. Verkoop van fitness is mogelijk, maar ook uitbreiding of samenwerking met andere partijen.