VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMT kan vertraging in ontwikkeling voorlopig aan

Een verlies van anderhalf miljoen euro per maand en producten die vertraagd door de pijplijn rollen.
Amsterdam Molecular Therapeutics lijkt geen aanlokkelijk beleggingsvehikel in de technologiesector.
De realiteit is genuanceerder.

Het bedrijf heeft genoeg geld in kas om de vertraagde ontwikkeling van zijn verschillende type gentherapie te overleven. En eenmaal in de bedrijf kunnen de behandelingen forse omzetten genereren voor het AMT.

AMT is leidend op het gebied van menselijke voor genezing van zeer ernstige en veelal zeldzame ziektes, zgn."orphan diseases".

AMT gebruikt zeer gespecialiseerde technologie, waarbij kort gezegd genen via eiwittransport in menselijke cellen worden ingeplant. Op dit gebied heeft AMT nauwelijks concurrentie.

Het verst in ontwikkeling is AMT met Glybera, een product dat fatale vetophopingen in het lichaam moet doen voorkomen. In Europa en Noord-Amerika heeft het bedrijf met deze therapie een potentiële patiëntenkring van zo'n 6000 mensen.

Behandeling kan de onderneming, zelfs voor het geringe aantal patiënten bij enige tonnen per persoon, honderden miljoenen winst opleveren.

Vertraging gedekt
Glybera zou aanvankelijk eind dit jaar beschikbaar zijn, maar de commerciële lancering is tot eind 2010 vertraagd door een derde testfase (bij "orphan diseases wordt veelal met twee fases volstaan).
Mits het EMEA de uitslag van de derde testfase bevredigend acht, kan AMT met de huidige kaspositie van dertig miljoen euro de periode tot de commerciële lancering overbruggen.

Bestuursvoorzitter Sander van Deventer voorziet geen financieringsmoeilijkheden, zo liet hij beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering weten.

Daarbij komt een gunstig aspect van "orphan diseases": behandeling geschiedt in een beperkt aantal ziekenhuizen, waardoor geen grote en kostbare afzetorganisatie nodig is.

Meer pijlen op de boog
AMT heeft met de zeer gespecialiseerde gentherapie ook andere producten in de pijplijn en lijkt ook daarmee voorop te lopen. In de pre klinische fase is het bedrijf het verst gevorderd met een geneesmiddel tegen Hemophilie B, dat hopelijk nog eind dit jaar kan worden gelanceerd naar de klinische fase. In 2011 en 2012 start naar verwachting de klinische onderzoekfase naar de medicijnen tegen Parkinson en Duchenne spierdistrofie. En er zijn nog enkele andere in ontwikkeling in de pre-klinische fase.

Toppositie in overgang
Aan het zeer plotselinge vertrek van de vorige bestuursvoorzitter, Ronald Lorijn, werden weinig doch wel zeer lovende woorden gewijd door president-commissaris Ferdinand Verdonck. Over de financiële tegemoetkoming werd volstaan met de opmerking, dat de Nederlandse wetgeving was gevolgd en dat de raad van commissarissen meent dat van een redelijke vergoeding sprake was.

Naar een opvolger voor Lorijn wordt nog gezocht, ook buiten Nederland. Van Deventer is tot die tijd ad interim CEO.
Op de agenda stond de gebruikelijke machtiging tot eventuele aandelenuitgifte. Mocht het bedrijf fiat willen omeen flinke aanvullende aandelenuitgifte te doen dan wordt daarvoor een nieuwe aandeelhoudersvergadering uitgeschreven.

Wat is gentherapie?
Gentherapie is een techniek om tekortschietende of ontbrekende genen die een ziekte veroorzaken te herstellen of te vervangen. Het gaat daarbij niet om symptoombestrijding, maar om de mogelijkheid een ziekte zeer langdurig of zelfs blijvend te genezen.