VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom onduidelijk over oplossing financiële malaise

Van het optimisme dat TomTom-voorman Goddijn in september nog predikte kan een half jaar later weinig meer over zijn. Enorme afschrijvingen, dalende omzet en verlies op alle fronten hebben TomTom in nauwe schoentjes gebracht.
Een heldere oplossing lijkt de directie niet voor handen te hebben.

Beleggers hebben binnen een jaar het vertrouwen in beurslieveling TomTom totaal verloren. De koers van het aandeel is letterlijk gedecimeerd van €50 tot circa €5.

En niet zonder reden. Het bedrijf verliest op alle fronten: operationeel, financieel en strategisch. Het heeft te maken met een dalende verkoop en dalende prijzen van zijn navigatieapparatuur.

En dan is er nog de enorme afschrijving op de overname van kaartenmaker Tele Atlas. Voor € 2.9 miljard werd de buit voor de neus van grote concurrent Garmin weg gesnoept.

Strategisch was die aankoop nog wel begrijpelijk maar financieel blijkt deze catastrofaal. Tom Tom moest de overname deels financieren met een lening van € 1.6 miljard. Een loden last waardoor de financiële stabiliteit ging wankelen.

Daar komt bij dat het bedrijf inmiddels € 1.048 miljard aan goodwill op Tele Atlas heeft moeten afschrijven. Het is nog maar de vraag of het hierbij blijft of dat er nog verder moet worden afgeschreven op de goodwill.

Hoe dan ook. De schuld ratio, de netto schuld in verhouding tot de EBITDA, alarmeerde de banken. Er heerst twijfel of Tom Tom verder aan de bank convenanten kan voldoen.

Uit de problemen
Om uit de financiële bankproblemen te komen zijn er drie opties:

1. Een kapitaalinjectie in de vorm van een emissie van nieuwe aandelen. Een enorme verwatering van het aandeel is het gevolg.

2. Een aanvullende banklening met hoog rente tarief dat ten koste van het resultaat en de aandeelhouders gaat.

3. Lancering van een converteerbare lening met alle ongemakken van dien.

Geen duidelijke visie
Op vragen van beleggers tijdens de jaarvergadering welke optie Tom Tom overweegt wist het bestuur slechts algemene opmerkingen te plaatsen zonder enige richting in de oplossing van de financiële problemen.

Ceo Goddijn gaf wel aan hoe hij denkt de dalende omzet te keren: Door ontwikkeling van nieuwe diensten en software.

Beloning bestuur niet mee in glijvlucht
Het zou niet vreemd zijn als TomTom in de huidige situatie op de kosten zou letten. Maar daarvan was weinig te merken bij de beloningen van de bestuurders.

Terwijl er een letterlijke decimering van de aandelenkoers plaats van € 50 naar €5 en het dividend in 2008 wordt gepasseerd, ging de Raad van Commissarissen lustig door met het uitdelen van bonussen aan de Raad van Bestuur, ondanks de miserabele prestatie.

Cfo Marina Wyatt kreeg €311.000 en 8600 aandelen, Ceo Harold Goddijn toucheerde €180.292 en 16600 aandelen.

Een duidelijke relatie tussen prestatie en beloning lijkt niet echt besteed aan het duo. Het zou immers logisch zijn als bij ondermaatse prestaties de bonus ingehouden of terugbetaald moet worden. Sterker nog, aandeelhouders kregen niet te weten wat de criteria en doelen waren op basis waarvan de bonussen werden toegekend.

President-commissaris Karel Vuursteen beloofde hierover duidelijkheid te verschaffen in het volgende jaarverslag.

Sober partijtje
Op een ander vlak deed Tom Tom wel aan kostenbesparing. Tijdens de aandeelhoudersvergadering waren stemkastjes afwezig, er werd mondeling gestemd, zoals vroeger. Bovendienmoesten de aandeelhouders het zonder hapje en drankje doen. Het zijn zware tijden voor de aandeelhouders Tom Tom.