VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onvrede over strategie en resultaat bij Qurius

Teleurstelling en onvrede over de huidige situatie bij IT-concern Qurius. En niet alleen aandeelhouders maar ook commissarissen zijn ontevreden over de resultaten, zo bleek tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders.
Het bedrijf probeert de kritiek te pareren door de doelstellingen te matigen en te snijden in de kosten.

De doelstelling voor 2010 van Qurius, een opbrengst van 250-300 miljoen euro, wordt overboord gegooid en vervangen door een aantal gematigdere doelstellingen. Niet langer is groei het hoofddoel maar het verbeteren van de winstgevendheid.

De weg naar meer winst loopt via forse bezuinigingen. Ceo Fred Hermans liet dan ook doorschemeren te gaan snijden in het personeelsbestand, op dit moment 75-80% van Qurius' kosten.

Ook werd een nieuwe structuur aangebracht in de Raad van Bestuur. In de vergadering werd Michiel Wolfswinkel aangesteld als financiële man, een functie die tot nu door de bestuursvoorzitter werd uitgevoerd.

Door deze verandering is een strikter financieel management mogelijk. Bovendien heeft dhr. Hermans nu de kans zich te focussen op de belangrijkste internationale activiteiten, waardoor de management lijnen korter worden.

Internationaal moet
Veel aandeelhouders vroegen zich af of de internationale strategie van Qurius nog wel de juiste is, gezien de fikse afboekingen die het concern heeft moeten doen op de overnames van de afgelopen jaren.

Bestuursvoorzitter Hermans benadrukte dat deze strategie noodzakelijk is voor Quius, wil zij haar grote klanten, die steeds meer internationaal opereren, behouden. Ook voor het partnership met Microsoft is een internationale dekkingsgraad essentieel. Hoe groter en mondialer het bedrijf opereert, des te interessanter de prijsafspraken met Microsoft worden.

Overname in de wachtkamer
De verslechterde positie en de slechte marktomstandigheden dwingen Qurius om de overname van het Spaanse IT-bedrijf bindar uit te stellen. "Dus we blijven er naar kijken, maar natuurlijk niet tegen dezelfde voorwaarden als in 2008", aldus Hermans.

Vertrek met gouden rand
Vanwege de slechte prestaties werd dit jaar geen lange termijn bonus uitbetaald aan de raad van bestuur. Wel werd een kleine korte termijn bonus toegekend op basis van een aantal omzet en kwalitatieve doelstellingen die wel behaald zijn.

Verontwaardiging was er over de vertrekbonus van drie ton euro's die aan directeur Tom Stolk is toegekend, zo'n twee keer zijn jaarsalaris. Ook president-commissaris Lucas Brentjens vond dit bedrag buiten proportioneel hoog. Stolk was per slot van rekening maar twee jaar bestuurlid tegenvallende resultaten.

Omdat het bedrag contractueel was vastgelegd is in overleg met Stolk besloten dat hij geen opzegtermijn zou krijgen, om de vertrek bonus nog enigszins te drukken.

Om herhaling te voorkomen hanteert Qurius nu een vertrek bonus van ongeveer één keer het jaarsalaris.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net