VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco gaat solide en defensief de crisis door

Ondanks hoge grondstofprijzen was 2008 voor diervoederconcern Nutreco een goed jaar. Met dank aan de goede prestaties van overgenomen bedrijfsonderdelen.
Met de recente, forse prijsdaling van grondstoffen hoeft het niet te verbazen als Nutreco sterker de crisis uitkomt dan het er in is gegaan.

Hoe houd je je bedrijf in de rails tijdens een economische crisis terwijl de grondstofprijzen, die grote invloed hebben op het resultaat de pan uit rijzen?

Aftredend commissaris Louis Ligthart gaf beleggers tijdens de jaarlijkse vergaderingen een aantal verklaringen voor het succes van Nutreco. Het diervoedingsconcern boekte in het lastige jaar 2008 een omzetstijging van 25% tot euro 5 miljard en een record bedrijfswinst van Euro 183 miljoen.

Allereerst is volgens Ligthart het succes te danken aan de goede integratie van overgenomen bedrijven. De bijdrage van deze acquisities aan de omzet bedroeg zo'n 13 procent.

Daarnaast wist het bedrijf snel te reageren op de sterke stijging van de grondstofprijzen. Nutreco slaagde erin die hogere kosten hier en daar door te berekenen.
In Spanje, waar Nutreco een kwart van zijn omzet haalt lukte dat niet. Dit kostte Nutreco euro 25 miljoen aan resultaat.

Kansen in crisis
De balans van Nutreco oogt sterk, ondanks de crisis. De diervoederproducent heeft zichzelf wel wat meer tijd gegeven om de winstdoelstelling van euro 230 mln te halen.

Nutreco heeft zijn toch al solide balans in maart verder opgetrokken met een obligatielening van euro 150 miljoen. Zo kon een banklening worden afgelost en heeft het bedrijf een betere onderhandelingspositie bij het verlengen van andere grote bankleningen volgend jaar.

Gezien de gezonde balanspositie ziet Nutreco is de huidige recessie wellicht ook een kans om het marktaandeel van te vergroten. Nutreco liet weten zich vooral te richten positieverbetering op de markten van voorgemengde diervoeders en toevoegingen.

Van diervoer naar chocola
Nutreco kreeg dit voorjaar te maken met het vertrek van operationeel bestuurder Jurgen Steinemann. Volgens president-commissaris Rob Zwartendijk vertrok Steinemann na acht jaar omdat hij graag bestuursvoorzitter wilde worden.

Die rol was voor hem uitgesloten bij Nutreco en dus vertrok de geboren Duitser met een vertrekpremie van een jaar salaris op zak.
Steinemann heeft inmiddels de kans gegrepen om als bestuursvoorzitter aan de slag te gaan. In augustus begint hij als ceo bij chocoladeproducent Callebaut.

Bij Nutreco wordt Steinemann niet meteen vervangen. Het concern wacht op de resultaten van de studie naar een nieuwe toporganisatie voor Nutreco.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen