VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact slordig met beloningsbeleid

Meer en meer wordt Raj Patel de alleenheerser binnen softwarebedrijf Exact. Hij vormt in zijn eentje de raad van bestuur, tegen de eigen bedrijfsregels in. En krijgt nu te maken met een volledige nieuwe en dus onervaren raad van commissarissen.
Dit leidt in ieder geval tot chaos op het gebied van beloningen, zo bleek tijdens de jaarvergadering met aandeelhouders. En daar leggen deze laatste zich niet zo maar bij neer.

Wel of geen nieuw beloningsbeleid bij Exact? In het jaarverslag spreekt Exact van een nieuw beloningsbeleid dat aan de aandeelhouders zal worden voorgelegd. Toch heeft het bedrijf het onderwerp niet op de agenda gezet voor de jaarlijkse vergadering met beleggers.

De reactie van Exact op vragen van aandeelhouders over het vermeende nieuwe beloningsbeleid was even verrassend als verbijsterend: feitelijk was er helemaal geen nieuw beloningsbeleid. Volgens de commissarissen ging het niet om een wijziging van het beloningsbeleid, maar om een andere invulling van het bestaande beleid.

Commissaris Hans de Boer trok het boetekleed aan: de tekst in het jaarverslag had geactualiseerd moeten worden.

Forse kritiek
Voor beleggers was deze verklaring onvoldoende. Het was het startschot voor een spervuur aan kritiek, voornamelijk afkomstig van de kant van grootaandeelhouders Eduard Hagens en en Arco van Nieuwland.

Daarbij speelde ook het vertrek van de voltallige raad van commissarissen, waarvan de benoemingstermijn afliep. Niemand wilde opnieuw voor benoeming in aanmerking komen.

Eén van de achterliggende redenen bleek een verslechterde relatie met de grootaandeelhouders te zijn. Daarnaast gaven de heren aan hun commissariaat als een (te) grote belasting te zien. De vraag is hoe de onervaren nieuwe raad met deze werkdruk om zal gaan.

Het was voor de continuïteit van Exact beter geweest als er ten minste één commissaris was aangebleven.

Daar komt bij dat bestuursvoorzitter Raj Patel het sinds kort alleen voor het zeggen heeft in de raad van bestuur. Hij is  enig bestuurslid. En dit terwijl Exact volgens de eigen statuten minimaal twee bestuurders behoort te hebben.

Al jarenlang zoekt het bedrijf naar een nieuwe financiële topman. Over de resultaten van de zoektocht naar een nieuwe cfo kon weinig worden gemeld.

Operationeel goed
Dan de zakelijke kant. Operationeel draait Exact goed.

Momenteel verdeelt Exact zijn activiteiten over drie divisies: licenties, onderhoud en diensten. Ceo Patel ziet veel toekomst in het zogenoemde "Software as a Service"-model. Hierbij gebruiken klanten software via een (internet-)netwerk, terwijl ze geen zorgen meer hoeven hebben aan onderhoud en beheer. Dit wordt (op afstand) door Exact uitgevoerd.

Dit model moet de vrees voor afnemende inkomsten van onderhoudscontracten wegnemen.

Afboeken niet nodig
Exact ziet geen reden af te boeken op de vorig jaar overgenomen automatiseerder Longview.
Dit Canadese bedrijf werd op de top van de markt aangetrokken en er werd een flinke portie goodwill betaald.

Volgens Exact zijn de vooruitzichten van Longview nog altijd goed en is er geen reden om op het belang af te boeken. Wel opereert Longview in een iets hoger marktsegment dan de rest van Exact en zijn de licentieinkomsten relatief lager.

Toch is het bedrijf tevreden over de strategische fit en de toekomstige kasstromen.