VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold merkt weinig van bezuinigingen consument

Ahold heeft de rampjaren van begin deze eeuw achter zich gelaten. Hoewel de consument in tijden van crisis beknibbelt op de boodschappen merkt Ahold daar weinig van. Een prognose voor 2009 geeft het concern niet.
Wel is duidelijk dat Ahold weer groeimogelijkheden ziet in de Verenigde Staten. Met eigen Nederlandse succesformules als voorbeeld.

Natuurlijk kan John Rishton weinig anders, maar toch. Tijdens de jaarlijkse vergadering met beleggers liet hij weten de resultaten van dit jaar met vertrouwen tegemoet te zien. Een harde prognose gaf hij niet af, maar de groeidoelstellingen van vijf procent per jaar voor omzet en marge blijven ook in crisistijd van kracht. 

Witte raaf
In 2008 bleek Ahold een witte raaf op de beurs. De omzet steeg in 2008 met zeven procent tot 25,7 miljard euro. Na jarenlange onderbreking ontvangen beleggers sinds 2007 weer dividend. Dat is over 2008 met 12,5 procent verhoogd tot 0,18 euro per aandeel.

De nettowinst bedroeg het afgelopen jaar 1,08 miljard euro tegenover 2,95 miljard euro een jaar eerder. Maar die forse winst over 2007 werd voornamelijk gerealiseerd door verkoop van bedrijfsonderdelen. Afgezien van dergelijke bijzondere posten steeg de nettowinst van 753 miljoen euro in 2007 tot 868 miljoen euro in 2008.

Albert Heijn boekte bovengemiddeld veel bij aan die winst, met een winstgroei van 13,4 procent. Kostenreductie heeft hier vruchten afgeworpen, terwijl verlaging van de prijzen de omzet heeft doen toenemen.

Ook bij de Amerikaanse dochters heeft Ahold de prijzen verlaagd om het aantal verkopen op peil te houden. Dat is volgens het concern gelukt ondanks de harde klappen die consumenten opliepen door de crisis.

Europa afgeslankt, niet naar Azië
De expansieve groeiplannen die Ahold in de periode vóór 2003 had zijn absoluut verleden tijd. Na reorganisaties in de VS en Nederland, hanteert het retailbedrijf nu het kapmes in Oost-Europa.
Ahold is vertrokken uit Polen (te moeilijke vechtmarkt) en reorganiseert in Tsjechië.

In Zuid-Europa wordt binnenkort een belang verkocht. Uitbreiding naar grote Aziatische landen als China en India ziet Ahold niet zitten.

Groei in de west
Ahold blijft in de Amerikaanse markt de komende jaren groeimogelijkheden zien. Lichtend voorbeeld daarbij in beproefde succesformules uit Nederland. Zo wordt de "AH to go"-formule ook uitgeprobeerd bij Giant Carlisle.

Ook in Nederland ziet Ahold nog groeimogelijkheden ondanks de zeer dominante positie. Dick Boer, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor retail Europa, ontvouwde tegenover beleggers zijn visie hierover. Groei moet komen door het ontwikkelen van nieuwe verkoopkanalen, zoals internet.

En door verbreding van het assortiment, vooral "non-food." Dit moet niet ten koste gaan van het assortiment levensmiddelen. Bij .

Nieuw! Geen loongesteggel
De aandeelhoudersvergadering dit jaar ging weer over het bedrijf en dat is wel eens anders geweest. Vorig jaar werd de ontmoeting sterk beheerst door de discussies over de vertrekregeling voor ex-ceo Moberg en de extra vergoeding voor bestuurslid Peter Wakkie.

Dit jaar bleef het rustig op dit vlak. Beloningen stonden zelfs niet eens op de agenda. Dat biedt vertrouwen. Maar controle is beter, dachten beleggers en zij verzochten Ahold om het beloningsbeleid volgend jaar toch weer op de agenda te zetten.