VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimisme in tijden van crisis bij Macintosh

Voor retailconcern Macintosh verloopt de crisis in spiegelbeeld. Terwijl veel bedrijven pas in de tweede helft van 2008 de pijn van de economische malaise begonnen te voelen, was juist deze periode een goede voor Macintosh, met dank aan zijn flinke marktpositie in de goedkopere marktsegmenten.

Dit jaar wordt moeizaam meent bestuursvoorzitter Frank de Moor. Toch blijft optimisme overheersen bij het bestuur van Macintosh.

Het was een jaar met twee gezichten bij Macintosh. Het consumenten vertrouwen bereikte dieptepunten, de Engelse pond daalde fiks en de cijfers voor het eerste half jaar waren slecht.

Hoewel de crisis zich verder uitbreidde, verschenen er bij de retail groep in de tweede helft van 2008 weer positieve verkoopcijfers. Zo werd het jaar afgesloten met weliswaar een lager resultaat dan het recordjaar 2007, maar bleef genoeg optimisme achter om er in 2009 vol tegenaan te gaan.

Sterk in goedkoop
De reden voor de relatief sterkte positie van de Macintosh Retail Group tijdens de huidige crisis is de positionering van haar formules. Niet alleen wordt, voornamelijk in het Fashion segment, elke doelgroep gedekt welke varieert van de koopjes jager bij Scapino tot de hippe tiener bij Invito.

Ook bevinden de meeste formules zich in het discount segment wat juist profiteert van de moeilijke economische tijden. "Consumenten gunnen zichzelf een pleziertje en zullen schoenen blijven kopen, ze gaan nu alleen voor de goedkopere variant", zo verklaarde bestuursvoorzitter Frank de Moor tijdens de jaarvergadering met beleggers.

Maatregelen
Ondanks het vertrouwen in de producten benadrukte De Moor dat het een zeer moeizaam jaar zal worden waarin Macintosh kritisch zal blijven kijken naar kosten en investeringen.
Gezien het feit dat de kostenpost van de Retail Group voornamelijk bestaat uit een vast gedeelte zal voornamelijk op de investeringen gefocust worden.

Maar Macintosh onderneemt meer actie om het moeilijke 2009 te beteugelen. Zo wordt gesneden in de groep toeleveranciers van de 22 miljoen paar schoenen die Macintosh jaarlijks verkoopt. Het aantal schoenleveranciers is nu ongeveer 1500 verschillende leveranciers en dat moet "flink teruggedwongen kunnen worden", zo liet bestuurder Eric Coorens weten.

Het concern stapt over op ‘preferred supplier'.Minder leveranciers mogen meer schoenen leveren tegen -in beginsel- lagere prijzen.

Alhoewel verliesgevende winkels sneller gesloten zullen worden biedt de crisis ook kansen. De commerciële vastgoed markt in het Verenigd Koninkrijk staat behoorlijk onder druk waardoor voor het eerst in jaren lagere huren voor winkelpanden afgedwongen kunnen worden.

Daarnaast zijn nieuwe winkelcentra hard opzoek naar modewinkels die hun duur gebouwde vierkante meters kunnen opvullen. Het is dus relatief heel goedkoop om een nieuwe schoenenwinkel te openen.

Krakende divisies
Ondanks de optimistische vooruitblik van de raad van bestuur, zijn aandeelhouders kritisch over de overname van Brantano in 2007. Deze divisie leed afgelopen jaar een verlies van 6,3 miljoen euro.

De boosdoener is voornamelijk de foute collectiekeuze van voor de overname, die gezien de inkoop cyclus zo'n 10 maanden vooruit loopt, nog steeds parten speelt. Daarnaast hielpen de negatieve koerswijzigingen van de Engelse pond en de zeer zwakke economische situatie in het Verenigd Koninkrijk ook niet mee.

Ook GP Décors, een formule uit het Living segment in Frankrijk, is al jaren het zorgkindje van Macintosh. In 2008 werd een nieuw type winkels geïntroduceerd maar dit bleek niet voldoende om de winkelketen uit de rode cijfers te halen.

Daarom werd besloten tot een ingrijpend herstelplan, zoals dat ook een aantal jaren geleden bij Kwantum succesvol bleek te zijn. Verliesgevende winkels worden in grote getale gesloten en het aantal franchisees wordt teruggebracht waardoor flexibeler ingegrepen kan worden.Gerelateerde artikelen