VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Smit ontkent bod van Boskalis te hebben ontvangen

De jaarvergadering van Smit wordt een stuk in twee bedrijven. Bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit ontkent ineens ieder contact met belager Boskalis.
Vraag is of Boskalis zich kan vinden in die voorstelling van zaken

Een record aantal aandeelhouders was naar Rotterdam gekomen voor de jaarvergadering van Smit internationale. Zij zochten helderheid in de mist rond het bod van Boskalis op hun aandelen.

Het bod...
In september 2008 trachtte Boskalis met een bod van € 1.1 miljard Smit over te nemen. Voor de aandeelhouders een aantrekkelijke zaak. Zij zouden € 62.50 per aandeel krijgen. Een premie van dertig procent op de dagkoers van het aandeel.

Zonder het voorstel aan de beleggers voor te leggen wees Smit het bod radicaal af. Nadat het eerder al een bod op de terminal divisie van € 300 miljoen had afgewezen. Toch geen slecht bod bij een jaarwinst van €8 miljoen op dit Smit onderdeel.

Ook het bod op het gehele bedrijf werd radicaal afgewezen. Met als argument dat men de prijs te laag vond en dat men geen synergie zag in de samenvoeging. Argumenten die niet cijfermatig onderbouwd werden en niet klopten. Desgevraagd kon het bestuur ook op de vergadering geen helderheid verschaffen.

Beleggers hadden in deze hele episode geen kans hun mening te geven. Terwijl het toch de aandeelhouders zijn die gaan over het wel dan niet accepteren van het bod, niet het bestuur.

De aandeelhoudersvergadering is het orgaan dat de bevoegdheid heeft over essentiële zaken te beslissen. Daarvoor heeft ze volledige opening van zaken van de directie nodig.

Tot ergernis van de aandeelhouders kwam er geen BAVA en geen informatie van het bestuur van Smit.

...dat niet bestaat
Waarom? Het antwoord van bestuursvoorzitter Vree was verrassend: Er is nooit een formeel bod geweest en al helemaal niet van € 62.50. En alle berichten in de pers dan? Nonsens, verzinsels van de pers.

Terwijl de pers maandenlang berichtte over ontwikkelingen rond de overname, inclusief citaten van Vree als: "een strategische samenwerking sluit ik niet maar ik wil niet splitsen" en " we staan open voor alle opties".

Allemaal leugens dus als het aan Smit ligt. En gevraagd naar de huidige contacten met -inmiddels- grootaandeelhouder Boskalis:" nul komma nul" volgens Vree

Boskalis, in bezit van vijfentwintig procent van de stemden in de vergadering tegen decharge van het bestuur en de raad van commissarissen. De VEB onthield zich van stemming.

Zeer interessant en onthullend wordt de komende AVA van Boskalis. Die zal duidelijkheid moeten brengen. Kloppen de beweringen en ontkenningen van Smit? Wat is Boskalis van plan te doen als grootste aandeelhouder met vijfentwintig procent van de aandelen van Smit.

Mooie prooi
Dat Smit een mooie prooi is weten ze uit de jaarcijfers. In 2008 was het bedrijfsresultaat €113 miljoen, de bedrijfswinst €108 miljoen en het eigen vermogen € 567 miljoen. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is vijftien procent. Mooie en al vijf opeenvolgende jaren stijgende resultaten.

En Smit bouwt voort. In 2008 werden tweeënveertig nieuwe boten in gebruik genomen. In 2009 zullen er opnieuw zevenendertig bij komen. Deze schepen zullen ook nog goedkoper in aanschaf zijn, dankzij de crisis.
Bij dit aantal zal het wel blijven want behalve een vacaturestop gaat Smit de recessie ook te lijf door te stoppen met de aanschaf van nieuwe boten.

Twee dagen na de vergadering ging het aandeel Smit ex-dividend. Het bedrijf betaalt
€ 3.00 per aandeel. In cash of in stockdividend. Interessant te zien waarvoor Boskalis kiest.