VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro merkt weinig van afwachtende klandizie

Een hogere omzet en een gelijkblijvende winst. De snel groeiende bodemonderzoeker Fugro verwacht uitstekend te blijven draaien in de eerste helft van dit jaar.
En dat ondanks de lage olieprijs waardoor energiemaatschappijen wel eens minder zouden kunnen investeren. Fugro heeft er niet al teveel last van.

Natuurlijk heeft ook Fugro te maken met vraaguitval. Energiemaatschappijen hebben nu eenmaal minder lucht om te investeren als de olieprijs rond een laag niveau blijft hangen.

Maar volgens bestuursvoorzitter Klaas Wester zijn het toch vooral de kleinere maatschappijen die minder in olie- en gaswinning kunnen investeren. En dus minder gebruik maken van de diensten van bodemonderzoekers als Fugro.

Fugro wordt maar beperkt geraakt door de vraaguitval, zo vertelde Wester beleggers tijdens de jaarvergadering. Meer dan 75% van de omzet wordt gegenereerd uit werk voor grote concerns, die juist meer investeren.

Daarom kan Fugro een omzet van meer dan € 1mrd in de eerste 6 maanden voorspellen en een nettowinst van ca € 110 mln. In 2008 was de omzet juist iets minder dan € 1mrd, maar de winst nagenoeg hetzelfde.

Kompas op groei
Fugro heeft in 2008 voor het eerst de € 2 mrd omzetgrens overschreden. In vergelijking met vijf jaar geleden houdt dit in een verdubbeling van de omzet en een vergroting van het winstpercentage van 4,9% naar 13,2%. De winst per aandeel steeg van € 0,83 naar € 3,88.

In deze vijf jaar is Fugro een mondiale speler geworden met een breed scala aan activiteiten. In de wereld is geen vergelijkbare speler te vinden. Door zijn werelddekking is ook de effectiviteit van de operaties vergroot. Schepen hoeven bv. minder te varen van de ene opdracht naar de volgende.

Toekomst
Fugro zal de recessie doorstaan dankzij zijn brede inzetbaarheid en mondiale presentie.
In het directieverslag wordt uitgegaan van een kritische grens van de olieprijs van gemiddeld $ 40. Komt de prijs daar stelselmatig onder, dan zullen ook de grote maatschappijen investeringen gaan uitstellen.

Corporate Governance
Over de manier waarop het bestuur Fugro leidt wil het liever niet spreken. Het onderwerp ‘ corporate governance' ontbrak althans op de agenda van de vergadering.

Na aandringen van beleggers zegde commissaris Frank Schreve toe hier volgend jaar verandering in te brengen, maar het leek niet van harte te gaan.

Praten over goed ondernemingsbestuur blijft nodig zolang beleggers in Fugro geen aandeelhouders zijn maar slechts certificaathouders. Daarbij stemt een administratiekantoor namens aandeelhouders die niet bij de vergadering zijn komen opdagen. In theorie is het administratiekantoor onafhankelijk. Of dit in de praktijk ook zo werkt bij Fugro valt te betwijfelen. Het administratiekantoor van Fugro
Stemt altijd braaf voor de voorstellen van het bestuur en toont zich weinig kritisch.

Helaas kan de Stichting Administratiekantoor niet zelf ter verantwoording worden geroepen. Zij legt de lat voor beleggers zo hoog dat het erg lastig is een vergadering met het administratiekantoor bij elkaar te roepen.