VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fornix in problemen na nieuwe afwijzing geneesmiddel

Met een autonome groei van de omzet van 4,1% ,een winst van ruim € 10 miljoen en een ijzersterke kaspositie van € 32 miljoen verkeert Fornix Biosciences in zwaar weer.
Fornix heeft opnieuw een afwijzing ontvangen van zijn belangrijkste geneesmiddel. Dat kan op korte termijn al ingrijpende consequenties hebben.

Opnieuw een negatieve beslissing van het College Goedkeuring Geneesmiddelen. En opnieuw lukte het biotechnologiebedrijf Fornix niet om zijn allergiemiddel Oralgen geregistreerd te krijgen.

De gevolgen van de afwijzing zijn ingrijpend. Vanaf 1 juli 2009 zullen alleen geregistreerde producten voor vergoeding in aanmerking komen. De behandeling met Oralgen, die meerdere jaren moet worden volgehouden kost ongeveer € 1500 per jaar.

Directe gevolgen
De verwachting is, dat veel nieuwe patiënten zullen kiezen voor het wel geregistreerde middel Grazac van de Deense concurrent Alk.

Bestaande patiënten zullen de behandeling met Oralgen nog wel vergoed krijgen, zodat Fornix de eerstkomende jaren nog wel een positieve cashflow zal hebben. Fornix onderhandelt nog met het Ministerie of zij gedurende de bezwaarprocedure nog wel voor vergoeding in aanmerking kan komen, maar de uitslag is nog onzeker.

Fornix overweegt ook de kansen van een kort geding voor handhaving van de vergoeding.

Strategie onder de loep
Ook de totale strategie van Fornix staat ter discussie. Alle opties staan open, waarbij zelfs de optie van het afbouwen van de ontwikkeling Oralgen wordt overwogen.

Indien de vergoeding niet wordt gecontinueerd zal dat consequenties hebben voor de bedrijfsvoering. Fornix is niet alleen afhankelijk van Oralgen, maar heeft ook andere producten en tevens een sterk verkoop en distributieapparaat. Een zonnige toekomst een krachtige ontwikkeling van Fornix op korte termijn is wel volledig afhankelijk van de goedkeuring.

Dan kan namelijk het product in geheel Europa worden verkocht. In Nederland heeft Fornix met Oralgen een marktaandeel van 70%. Tezamen met de sterke kaspositie zijn er goede overlevingskansen voor Fornix.

Nieuwe strategie
Omdat de afwijzing dateert van 31 maart 2009 kon niet verwacht worden dat Fornix tijdens zijn jaarvergadering met aandeelhouders een nieuwe strategie zou kunnen ontvouwen.

De evaluatie vindt momenteel plaats bij directie en RvC. Daarbij zullen de belangen van alle stakeholders een rol spelen en uiteraard de belangen van de aandeelhouders zwaar wegen.

Wanneer een keuze is gemaakt zal deze in een BAVA met de aandeelhouders worden besproken, zo zegde president Commissaris Eric van der Merwe toe. Zijn herbenoeming stond geagendeerd en werd unaniem aangenomen.