VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zonder nieuwe financiering is voortbestaan Spyker in gevaar

Na negen jaar van verlies ligt Spyker stevig aan het infuus van een grootaandeelhouders en schuldeisers. Voor bestuursvoorzitter Victor Muller geen reden om te stoppen met het afsteken van hoopgevende verhalen.
Al moet ook hij bekennen dat er dit en volgend jaar weer een flinke portie extra financiering nodig is. Als die uitblijft is de onderneming in gevaar.

Spyker maakt nu sinds de oprichting al negen jaar verlies. Terwijl 2007 een absoluut rampjaar was, werd ook in 2008 een stevig verlies genoteerd.

En ook dit jaar moet er weer een hoop geld bij om te overleven. Overlevingskansen heeft Spyker alleen als er nieuwe geldschieters worden gevonden. Dat geld zou volgens Muller voor een deel wel weer eens kunnen komen van de huidige grote schuldeiser van Spyker, Snoras Bank uit Litouwen.

Verhalen in de pers over financiële problemen bij de eigenaar van bank ontkende bestuursvoorzitter Victor Muller tijdens de jaarvergadering met beleggers, zoals hij alle negatieve berichten in de pers ontkent.

Optimisme tegen de klippen op
De nieuwe honger naar krediet heeft volgens Muller geen invloed op de marktintroductie van , de auto die Spyker succes moet brengen. De introductie van deze auto is al enige malen vertraagd en staat nu voor begin 2011 gepland.

De recessie heeft stevig gevolgen voor de auto-industrie, ook voor de grotere modellen van merken als Jeep en Rover. Spyker-topman Muller denkt dat die ongunstige omstandigheden niet gelden voor de SSUV. Volgens Muller is het een heel ander soort auto dan de grotere modellen van Jeep of Rover, die beide met terugloop van verkoop worstelen, maar nog weer sportiever dan een Porsche Cayenne.

Een zelfde positieve toekomst ziet hij weg gelegd voor de nieuwe C8 Aileron. Deze auto is iets langer dan de huidige Aileron, waarvan de fabricage gestopt is. Dat heeft ook te maken met het feit dat de chassisbouwer van de C8, in surseance verkeert.

Spyker zou voor elk van de 2500 onderdelen trouwens vervangende leveranciers hebben klaarstaan en denkt op dit moment goedkoop in de USA terecht te kunnen ook om de afhankelijkheid van de dollarkoers wat terug te brengen.

Inkomsten beperkt
Tegenover de forse uitgaven van Spyker staan nog steeds maar beperkte en onduidelijke inkomsten.
De verkoop van gadgets en promotieartikelen, een moneyspinner bij merken als , bracht maar € 200.000 op. In die opbrengsten zijn de zeer hoge merken- registratie en - handhavingkosten nog niet meegenomen.

En dan blijft er altijd weer die kwestie of auto's die aan dealers verkocht worden nu echt verkocht zijn. De onderneming vindt van wel, maar tijdens de vergadering kwam er toch weer een aap uit de mouw dat er 17 auto's bij dealers werden omgeruild, om ze vervolgens in de fabriek te moderniseren en verder te verkopen. De cijfers blijven raadselachtig.

Kasstroom voorop
Prioriteit voor Spyker is nu om de kasstroom te verbeteren, dat was het bestuur van Spyker met de aandeelhouders eens. Nu wordt aan schulddelging, verkoopkosten (7,5 miljoen euro), loonkosten en onderdelen het totale bedrag van verkoop à 5,7 miljoen euro al opgeslokt, er wordt zelfs op verloren.

Toch blijft Muller maar beweren dat er na vanaf 2010/2011 op zeker winst gemaakt gaat worden bij zo'n 1000 gefabriceerde auto's over enkele jaren gespreid.
Eerst zien dan geloven, want Muller houdt een mooi praatje maar voor de aandeelhouder al negen jaar voor de vaak.