VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meer eigen handel moet Van der Moolen eindelijk winst brengen

Het wil maar niet beter gaan met Van der Moolen. Opnieuw moest handelshuis zijn beleggers tijdens de jaarvergadering tekst en uitleg geven over een reeks tegenvallers in afgelopen jaar. Handel voor eigen rekening moet dit jaar voor beter nieuws zorgen.

Afgelopen jaar bracht tegenvaller op tegenvaller voor aandeelhouders Van der Moolen (VDM). Eerst was daar het stopzetten van , het handelsplatform waarmee VDM de gevestigde orde van online brokers (Alex, Binck) wel even de stuipen op het lijf zou jagen.

Bovendien zag VDM af van een eerder aangekondigde deelname in vermogensbeheerder GSFS. En maakte het later bekend een derde van de eigen handelsopbrengsten te reserveren om fiscale tegenvallers te verhapstukken.

Fiscaal de mist in
Genoeg uit te leggen dus voor bestuursvoorzitter Richard den Drijver, maar echte duidelijkheid kon hij de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering niet verschaffen. Duidelijk werd dat VDM euro 43 miljoen aan belastingclaims afschrijft.

Het gaat om fiscale afdrachten op handelstransacties in een paar Europese landen, die VDM in het verleden met succes wist te claimen. Maar strengere fiscale regels zouden die inkomstenbron hebben doen opdrogen. En zo boekte VDM in 2008 opnieuw verlies, hoewel de handel voor eigen rekening gewoon zwarte cijfers opleverde.

Dit jaar moet die handel voor eigen rekening opnieuw een van de pijlers zijn onder de omzet van VDM. Van der Moolen verwacht de dalende marges op transacties te kunnen opvangen door in meer soorten financiële instrumenten op meer verschillende beurzen te handelen. Aandelenarbitrage en blijven daarbij reguliere activiteiten, zo meldde Den Drijver, ondanks foutieve berichten in de pers.

Opnieuw particulier
Daarnaast waagt VDM zich na het debacle met Online Trader opnieuw op de particuliere markt. Dit keer via VDM Global Markets dat voet aan de grond wil krijgen op de markt van . Deze contracts for difference, turbo's met een hoog risicoprofiel, hebben in Groot-Brittannië een grote vlucht genomen.

En omdat de transactiekosten laag zijn, geen dure administratie of bankvergunning nodig is en maar weinig spelers actief zijn op deze markt, gaat dit uitstapje naar de particuliere sector wel slagen, aldus Den Drijver.

Carrousel
De nieuwe activiteiten gaat VDM aan met een aantal nieuwe mensen. De raad van commissarissen bestaat sinds de jaarvergadering met beleggers weer uit drie personen: Peter Zwart en Arjen Paardekooper kwamen, Gerrit De Marez Oyens vertrekt.
Ook de Raad van Bestuur, die sinds het fors beloonde vertrek van financiële man Wolfswinkel bestond uit alleen CEO Richard den Drijver, werd uitgebreid met oudgediende Hans Kroon.

Een geruststellende gedachte bij die benoeming is dat met hem overgekomen is dat hij geen vertrekvergoeding krijgt als hij voortijdig (vóór afloop van de afgesproken drie jaar) het bedrijf verlaat. Minder geruststellend is dat het bedrijf het voorlopig zonder CFO blijft doen; Kroon zal zich gaan bezighouden met de back office, zodat Den Drijver zich kan richten op de toekomst. Maar wat gaan ze nu precies doen?