VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertrouweling John de Mol aan boord bij Docdata

Zo slecht gaat het helemaal niet met internetdienstverlener Docdata. Ondanks een sterke teruggang wist de Waalwijkse internetdienstverlener in 2008 toch een omzet- en winststijging te realiseren. Dat lijkt ook mediatycoon John de Mol niet te zijn ontgaan.

Een opvallende nieuwe commissaris aan boord bij Docdata. Het is Aat Schouwenaar die de groeiambities van het internetbedrijf moet helpen verwezenlijken, een man met ondernemende vrienden.
Schouwenaar is bevriend met John de Mol; waar De Mol is, is Schouwenaar. Daarom gaf zijn benoeming meteen voer tot speculeren tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders.

Schouwenaar is momenteel president-commissaris van televisieproductiemaatschappij Talpa, eigendom van De Mol. En Talpa wordt gefinancierd door De Mol's investeringsvehikel Cyrte. En laat Cyrte nou onlangs internetwinkel bol.com overgenomen, een van de grootste klanten van Docdata.

President-commissaris Koos de Vreeze ontkende tegenover beleggers met klem dat Schouwenaar en de raad van commissarissen ermee bekend waren dat deze transactie zou plaatsvinden. Toch zou de internetdivisie van Docdata een prooi kunnen zijn voor Cyrte die daarmee alle facetten van het webwinkelen in eigen beheer kan afwikkelen.

Twee losse divisies
De internetdivisie (e-solutions) is een van de twee volledig los van elkaar opererende onderdelen van Docdata. Deze divisie is een onder meer een belangrijke speler in de bouw van transactiegerichte websites. De klantenkring bestaat uit druk bezochte webwinkels als bol.com, de Bijenkorf en Vroom en Dreesman.

De andere tak binnen Docdata is technologiebedrijf IAI dat zich bezig houdt met de bouw van machines waarmee onder andere paspoorten kunnen worden beveiligd en zonnecellen kunnen worden bewerkt.
Ondanks de crisis boekte deze activiteiten in 2008 samen 8,5 procent meer nettowinst dan een jaar eerder (3,7 miljoen euro) bij een omzet van 78,6 miljoen euro (+ twaalf procent).

Ook Docdata Media kampt met tegenvallers
Ondertussen heeft ook Docdata last van de economische malaise. Binnen het internetservicebedrijf kampt de divisie Docdata Media met tegenvallers. Dit onderdeel produceert lege cd's en dvd's voor platenmaatschappijen en (film)uitgeverijen en liet een sterke omzetdaling zien van 16 procent. In januari heeft Docdata mede daarom besloten een deel van deze divisie te verkopen aan een klant (Sound Performance).

En dan is er nog de stroef draaiende aanwinst Braywood. Aandeelhouders werd bij aankoop in 2006 een omzetverdubbeling voorgespiegeld van 12 miljoen euro in 2010.

Tot op heden heeft dit zorgenkindje niet voldaan aan de groeiverwachting. Dit is duidelijk, maar hoe Braywood dan exact heeft gepresteerd, blijft voor aandeelhouders ongewis. Docdata geeft namelijk geen detailinformatie over de resultaten van haar Engelse dochteronderneming.

Na veel gedraai wilde bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau beleggers alleen vertellen dat na eerdere integratieproblemen inmiddels alle oude eigenaren die nog een klein belang in het bedrijf hadden, volledig zijn uitgekocht. Dit zou voor Docdata de weg vrij maken om de dochter eindelijk helemaal naar haar hand te zetten. 

Verwachtingen
Dit jaar wil Docdata, dat marktleider in de Benelux is op het gebied van internetservices, verder groeien zowel autonoom als door middel van kleine gerichte acquisities. Zo is Docdata in Duitsland en Engeland nog niet zo bekend.
In deze landen wil het bedrijf de komende jaren hard aan de weg gaan timmeren om haar naamsbekendheid op te voeren en zo een top vijf marktpositie bereiken. Alting von Geusau verwacht hier nog enkele jaren voor nodig te hebben.

Zonneceltechnologie moeten belangrijker worden
Technologiedochter IAI (Industrial Automation Integrators) boekte in 2008 een hogere omzet en winst en begeeft zich sinds kort op de markt voor zonnecellen. IAI ontwikkelt onder andere productiesystemen die met lasertechnologie zonnecellen kunnen bewerken zodat deze rendabeler worden.

Tot op heden is er één systeem geleverd aan een onbekende Nederlandse partij. Door de kredietcrises zijn budgetten van zonnecelbedrijven momenteel beperkt en voor het lopende jaar verwacht IAI daarom geen noemenswaardige groei.

Het optie-enigma
Aan het einde van de jaarvergadering werden beleggers nog getrakteerd op een raadselachtige aanpassing in de optiebeloning voor de bestuurders van Docdata. De regel is nu dat de bestuurders voorwaardelijke opties krijgen aangeboden en dat exact drie jaar na toekenning wordt gekeken of aan alle voorwaarden wordt voldoen om deze extra beloning definitief toe te kennen.

De raad van commissarissen wil nu af van beoordeling op dat ene moment, na drie jaar. Bestuurders krijgen twee jaar de kans -tussen drie en vijf jaar nadat ze de opties hebben gekregen-  om de criteria voor definitieve toekenning van de bonus te halen. Dus niet langer hoeven bestuurders toe te werken naar een piek op één specifiek moment, maar krijgen zij twee jaar de kans om de bonus veilig te stellen. 

Het argument van de interne toezichthouders om de wijziging voor te stellen (het aantal vrij verhandelbare aandelen is maar beperkt; de koers kan dus vrij makkelijk beïnvloed worden) mist iedere grond. Die makkelijk te realiseren koerssprongen blijven immers mogelijk. 

De wijziging lijkt een opzichte poging van de interne toezichthouders om het bestuur van Docdata koste wat het kost aan de optiebonus te helpen. Dat daarvoor de regels achteraf aangepast moeten worden lijkt niet uit te maken.