VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nedap verwacht sterke teruggang maar wel winst

Spreiding van activiteiten over veel sectoren. Het leek een goede manier voor apparatenbouwer Nedap om niet al te gevoelig te zijn voor de conjunctuur. Maar in de huidige crisis helpt het weinig. Alle activiteiten worden geraakt. The Perfect Storm voor Nedap.

"The perfect Storm". Zo noemde de nieuwe bestuursvoorzitter Ruben Wegman, van De Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap), de huidige economische omstandigheden tegenover beleggers.

Nedap, bekend om de productie van stemmachines, kent een zeer uiteenlopende productlijn. Melkmeetsystemen, waterzuiveringsapparaten, voertuigidentificatiesystemen, locker management systemen en de Powerrouter zijn slechts een kleine greep uit het assortiment van Nedap.

In normale tijden worden tegenvallende resultaten van bepaalde klantgroepen gecompenseerd door meevallende resultaten van andere klantgroepen, maar in de huidige financiële en economische crisis verkeren bijna alle Nedap onderdelen in zwaar weer.

In een persbericht dat Nedap daags voor de vergadering , is de verwachting uitgesproken dat de omzet over de eerste helft van 2009, 20 tot 30 procent lager zal uitkomen en het resultaat ten minste 45% lager zal zijn.

Verwachting
Verder dan de tweede kwartaal wilde Wegman niet gaan met zijn voorspellingen. Maar indirect viel uit zijn woorden op te maken dat hij aan het einde van het jaar zwarte cijfers denkt te kunnen schrijven.

Het lijkt wel evident dat de resultaten van 2008 niet worden geëvenaard. In 2008 was de economische crisis al voelbaar, maar met een omzet van € 143 miljoen en een resultaat van € 13,9 miljoen doet 2008 niet veel onder ten opzichte van het topjaar 2007.

Om ook in dit jaar winst te boeken moet een aantal veranderingen worden doorgevoerd. Zo gaat het bedrijf snelheid maken met de transformatie van toeleverancier naar het ontwikkelen en vermarkten van eigen producten versneld. Ook hebben zo'n 70 uitzendkrachten Nedap moeten verlaten. In R&D en marketing zal echter niet worden gesneden.

Nieuwe top, nieuwe beloning
Meer dan twintig jaar bestond de tweehoofdige directie van Nedap uit dezelfde mensen. Met de benoeming van Gerard Ezendam tijdens de vergadering is de top in een jaar volledig vernieuwd.

De doelstellingen voor de variabele beloning van de nieuwe top had de raad van commissarissen nog niet afgerond. Ze waren slechts in concept beschikbaar. En ook al waren ze definitief geweest, beleggers zouden ze niet te horen krijgen. President-commissaris Aad van der Velden liet weten de doelstellingen niet openbaar te maken. Niet ongebruikelijk, wel een gemiste kans.