VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ruime cashpositie biedt Nyloplast overnamekansen

Doordat Nyloplast vorig jaar twee van haar drie werkmaatschappijen heeft verkocht, bestaat 70 procent van haar balanstotaal uit cash.
Daarom wordt 2009 volgens bestuursvoorzitter Roland Zoomers een spannend jaar. Nyloplast is actief op zoek naar overnamekandidaten in andere industriële sectoren.

Na afslanking start de wederopbouw van de industriële holding. Vorig jaar verkocht Nyloplast haar activiteiten Naamplaat (bewegwijzeringborden) en Nyloplast Europe (ontwikkeling, productie en verkoop van kunststofhulpstukken voor drukloze leidingsystemen in rioleringen en waterafvoer).

Daar staat inmiddels een nieuwe investering tegenover. Daags voor de aandeelhoudersvergadering heeft Nyloplast-dochter Danielson de productieactiviteiten van D-Switch overgenomen. "Een kleine overname, maar er zullen grotere volgen", aldus de topman in de aandeelhoudersvergadering.

De activiteiten die zijn overgenomen van D-Switch betekenen een versterking voor Danielson omdat deze activiteiten - schakelapparatuur gebaseerd op piëzo techniek die bijvoorbeeld in de druktoetsen van NS pinautomaten op stations zitten - naadloos aansluiten bij de producten van Danielson.

Danielson ontwerpt en produceert elektronische schakelpanelen (onder andere touch-screens) zodat deze overname Danielson zowel technisch als in strategische zin zal versterken. Het is de bedoeling de productie van beide activiteiten in Hardenberg te centraliseren zodat hierdoor ook de bedrijfseconomische structuur wordt versterkt.

Winst ingehouden voor financiering nieuwe overname
Zoomers betoogde dat de directie verder op zoek is naar nieuwe activiteiten in de Benelux waarbij de omzet van het over te nemen bedrijf boven de 20 miljoen euro moet liggen en er uitzicht moet zijn op groei van de omzet en het resultaat.

Omdat Nyloplast over voldoende middelen wil kunnen beschikken om een grotere acquisitie te doen indien de kans zich voordoet, wordt 8,5 miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserves. Daardoor wordt een dividend uitgekeerd van één euro per aandeel. Vorig jaar was het reguliere dividend ook één euro per aandeel.

Frans Faas stapt uit
Het aandeelhoudersbestand van Nyloplast is ook al veranderd. Beleggingsfonds Recalcico van Frans Faas (tegenwoordig zelf bestuursvoorzitter van zadenhandel Alanheri) heeft haar 5,1 procent belang van de hand gedaan.

Op een vraag of hierdoor het aantal vrij verhandelbare aandelen groter is geworden, antwoordde president-commissaris Egbert ten Cate, die zelf direct en indirect ruim 82 procent van de aandelen Nyloplast houdt, dat dit aandelenpakket verdeeld is over twee nieuwe partijen. De free float is daarom niet groter geworden.

Met betrekking tot de nieuwe naam van de moedervennootschap, die gewijzigd moet worden omdat de merknaam Nyloplast onderdeel was van de verkochte dochter Nyloplast Europe,
kon nog niets worden gemeld. Zoomers wil deze nieuwe naam laten aansluiten bij de nieuwe activiteiten van de onderneming.

Resultaten 2008
Danielson boekte in 2008 een omzet van 20 miljoen euro (2007: 23 miljoen euro) en een netto winst van 1,7 miljoen euro (2007: 1,6 miljoen euro). Doordat Danielson de vaste kosten van de productie vorig jaar al verlaagde kon de nettowinst op peil blijven. Zoomers verwacht voor 2009 echter een omzetdaling van meer dan 30 procent en een "aanzienlijke" daling van de winst bij de momenteel enige divisie van het bedrijf.

Desalniettemin is de topman voorzichtig met het snijden in verdere kosten. Hij wil de basisstructuur en de kennis van het bedrijf door investeringen behouden om een krachtige speler te blijven indien de markt weer opleeft.

De totale winst van Nyloplast bedroeg vorig jaar 9,7 miljoen euro (2007: 3,3 miljoen euro). Hiervan is 7,2 miljoen euro toe te schrijven aan de boekwinst op de verkoop van Nyloplast Europe aan de Tessenderlo Groep in november 2008 voor 10,1 miljoen euro. 600 duizend euro heeft betrekking op het nettoresultaat van beëindigde activiteiten.