VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vivenda Media Groep moddert voort

Een nieuwe bestuursvoorzitter, het vizier gericht op het buitenland en een omgekeerde aandelensplitsing. Vivenda Media Groep, uitgever van multimediaproducten voor de onroerendgoedsector, wil een nieuwe start maken. De strategie is echter onduidelijk en het lijkt er op dat het sentiment rond het bedrijf de komende tijd niet verbetert.

‘Vivenda grossiert in knulligheid’. Dat was in december(!) 2008 de indruk na de presentatie van de jaarrekening 2007. Dat Vivenda nu frisser voor de dag wil komen is begrijpelijk.

Cosmetische ingreep
Het voorstel van het bestuur voor een omgekeerde aandelensplitsing (1 op 100), kan in dit licht worden bezien, maar is niet meer dan een cosmetische wijziging. Of Vivenda de omvorming tot volwaardige beursvennootschap kan maken is twijfelachtig. Het is vooral de schaduw van een duister verleden dat het bedrijf achtervolgt.

Zo is Cor van der Maarel, voormalig financieel directeur van Vivenda (toen nog RT Company) en het inmiddels failliete DVRG, nog altijd verantwoordelijk voor de backoffice, de administratie en de financiële rapportage. Daarnaast zijn de nieuwe mensen aan het roer niet van plan om een strategiewijziging door te voeren en is de verwachting dat de markt de komende tijd slecht blijft. Daardoor blijft de kans aanwezig dat na deze cosmetische ingreep de koers weer daalt.

Expansie
Nieuw is de poging van Vivenda om de horizon buiten de landsgrenzen te verbreden. Het bedrijf tast momenteel de mogelijkheden af en heeft daartoe contact met een ‘grote makelaarsorganisatie’ in Duitsland. Eén werknemer bestudeert de Duitse markt. Bestuursvoorzitter André Mirck verwacht hier binnen twee weken resultaat van. Als dit negatief is, wil hij kijken naar de mogelijkheden in Oostenrijk.

Uit de schappen

Vivenda kan nieuwe impulsen goed gebruiken. Het bedrijf ondervindt de gevolgen van de woningmarkt die onder druk staat. De uitgever van woningbladen en aanbieder van softwaretools voor makelaars (met Factotum) zag bij beide takken de inkomsten dalen. De omzet bij de bladen, voornamelijk behaald met advertenties, daalde met 40 procent.
De advertentiemarkt is zo slecht, dat Vivenda heeft besloten een aantal bladen niet meer uit te geven. Factotum, de vorig jaar van grootaandeelhouder en inmiddels bestuursvoorzitter André Mirck overgenomen softwareleverancier, zag de omzet met 8 procent dalen. Mirck zag echter geen reden om een deel van de destijds betaalde goodwill af te boeken.

Woningsite
Dat is vreemd, aangezien er ruim 8 miljoen euro goodwill is betaald voor een bedrijf dat voor 2,4 miljoen in de boeken staat. Bovendien was deze goodwill deels gebaseerd op het verwachte synergievoordeel tussen de software en een toekomstige internetsite.
Deze toekomstige site, die een concurrent moet worden van woningsites Funda en JAAP, is echter nog steeds niet van de grond gekomen. Dit ondanks de financiering die, nadat geen andere financier kon worden gevonden, is betaald door grootaandeelhouder De Groote Zandschulp, het vehikel van Mirck. Die zegt achteraf blij te zijn met het spaaklopen van de plannen: ‘Hele grote spelers met diepe zakken haalden het namelijk ook niet’.

Kosten

Tijdens de aandeelhoudersvergadering is veel gepraat over opbrengsten en kansen, maar president-commissaris Robbert van Maasakker weigerde over de kosten te praten. Terwijl Vivenda in het eerste kwartaal van 2009 nog een werkkapitaalinjectie van 500.000 euro kreeg van, alweer, grootaandeelhouder De Groote Zandschulp. Gelukkig kan de vennootschap wel besparen op de vergoedingen voor commissarissen. Beiden hadden hier geen behoefte aan.