VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Melkrobot krijgt gezelschap

Prolion bestaat niet meer. Onder de nieuwe naam Punch Technix is de productie van melkrobots nog maar een divisie. Grootaandeelhouder Punch brengt namelijk enkele assemblageactiviteiten uit Slowakije in het beursfonds. Daarnaast is het aandeel omgekeerd gesplitst, zodat het beursfonds niet meer onder de pennystocks te vinden is.

De ingebrachte activiteiten hebben een winstverwachting voor dit jaar van 1,1 miljoen euro bij een omzetverwachting van 25 miljoen euro. Veel meer financiële informatie kregen aandeelhouders tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering niet te horen. Beleggers konden hierdoor niet zelf nagaan of de inbreng wel tegen faire condities had plaatsgevonden. Zij moesten maar vertrouwen hebben in de fairness-opinie van zakenbank Petercam, die door Prolion en Punch was ingehuurd.

De ingebrachte activiteiten bestaan grotendeels uit de assemblage van printplaten, de productie van metalen componenten en het assembleren van machines voor de grafische en medische industrie. Bovendien worden de nieuwe melkrobots van Prolion in de Slowaakse fabrieken geproduceerd. Vragen over de groeivooruitzichten van beide onderdelen werden niet beantwoord, behalve dat Punch Technix een agressieve groeistrategie gaat volgen. De ingebrachte activiteiten zijn gewaardeerd op 130 procent van de waarde van het huidige beursfonds.

Als er alleen gekeken zou worden naar de huidige omzet dan is een verhouding van 1:1,3 niet onaardig voor de zittende aandeelhouders. Het sinds 2000 verliesgevende Prolion maakte het afgelopen boekjaar namelijk slechts een omzet van 5,7 miljoen euro. Maar voor het komende jaar zijn er grote verbeteringen op komst. De verkopen van de net geïntroduceerde melkrobot Titan lopen volgens verwachting en vanaf 1 januari 2006 zal er volgens de directie operationeel geen verlies meer worden gemaakt op de melkrobots. Bovendien heeft Prolion de beschikking over een enorme verliescompensatie, waardoor het bedrijf de komende jaren geen belasting hoeft af te dragen.

De inbreng gaat gepaard met een grote aandelenemissie. Allereerst krijgt Punch voor de inbreng 2 miljoen aandelen Punch Technix. Het aandelenbelang van Punch loopt daarmee op van 40,6 tot circa 74 procent. Daarnaast worden nog schulden aan Punch geconverteerd naar aandelen ter waarde van 1,5 miljoen euro. Tevens is er nog een publieke emissie ter waarde van minimaal 4 miljoen euro die door Punch wordt gegarandeerd. Om de belangentegenstellingen te verminderen heeft Punch geen voorrang boven andere geïnteresseerden.
Met de omvorming en de omgekeerde splitsing van het aandeel wil Punch van het oude Prolion weer een serieus aandeel maken op de beurs. Mocht de directie in staat zijn de melkrobots vanaf volgende maand inderdaad winstgevend te maken, dan lijkt de anderhalf jaar durende herstructurering eindelijk vruchten af te werpen. Tel daarbij de winstgevende activiteiten die worden ingebracht en Punch Technix is na zes jaar weer winstgevend. Punch Technix is zelfs van plan om volgend jaar dividend uit te keren. Dat zal dan voor het eerst zijn sinds de beursgang in 1997.