VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Top van wankelend AMG verwend met forse beloning

Metaalproducent AMG bevindt zich volgens topman Schimmelbusch in "een oorlogssituatie." Het bedrijf lijdt fors onder de wereldwijde prijsdalingen en moet ook nog eens dochter Timinco met vers kapitaal op de been houden. Ondanks die moeilijkheden wentelt bestuur en commissarissen zich in een poel van exorbitante beloningen.

" Problematisch" . Zo noemde de bestuurders van AMG de resultaten in het eerste kwartaal. Met een verlies in deze periode van 15,4 miljoen dollar zet de trend van het vierde kwartaal vorig jaar (-54 miljoen dollar) door. AMG heeft zwaar te lijden onder de prijsdaling van aluminium.

En dan komen daar de problemen van de Canadese dochter Timminco nog bij. AMG was vorige maand nog gedwongen een financiële injectie van 9,4 miljoen euro te geven aan de Canadese zonnecelproducent. Het bedrijf presteert sinds vorige zomer dramatisch en ligt nu zwaar onder vuur van afnemers die dreigen met juridische stappen.

AMG heeft na de injectie een belang van 53,8 procent in Timminco. Maar topman Schimmelbusch, tevens topman van Timminco, weigerde beleggers tijdens de jaarvergadering te informeren over de situatie rond Timminco.

Toen beleggers vroegen of Timminco op korte termijn wederom een financiële injectie nodig had, antwoordde Schimmelbusch dat beleggers voor dergelijke vragen maar op 15 mei 2009 naar de in Canada te houden aandeelhoudersvergadering van Timminco moesten gaan. Deze reactie van Schimmelbusch, die als bestuursvoorzitter van Timminco exact op de hoogte is van alle ontwikkelingen, geeft te denken.

2009 start slecht
Schimmelbusch en zijn financieel directeur William Levy konden over 2008 nog redelijke cijfers presenteren. Ondanks een verlies in het vierde kwartaal van 54 miljoen dollar is het jaar afgesloten met een bedrijfsresultaat (ebitda) van 185,3 miljoen dollar, ruim 55 procent hoger dan in 2007. Maar 2009 is een ander verhaal. Het eerste kwartaal verliep met een nettoverlies van 15,4 miljoen dollar volgens de beide bestuurders "problematisch". In de vergelijkbare periode vorig jaar was de winst nog 22,5 miljoen dollar.

Voor 2009 voorziet het management een moeilijk jaar. Schimmelbusch gaf aan in deze economische moeilijke tijden maatregelen te moeten nemen om de kosten te reduceren. Zo'n 18 procent van het personeel moet vertrekken; productielijnen en smelterijen van Timminco worden gesloten.
"AMG is momenteel in een oorlogssituatie beland, een wereldwijde crisis met prijsdalingen zoals we nog niet eerder hebben gezien", aldus Schimmelbusch.

Fors hogere beloning commissarissen
De top van AMG gaat die vermeende oorlog in ieder geval niet in de portemonnee voelen.
Commissarissen zien hun mogelijke beloning met meer dan 50 procent stijgen en dat is onder andere te danken aan een variabele beloning, afhankelijk van de bedrijfsresultaten en de beurskoers van AMG. Nog los van het feit dat de vergoeding van commissarissen een vast bedrag behoord te zijn, staat deze verhoging in geen enkele verhouding tot de huidige problemen bij Timminco en de onzekere toekomstverwachtingen van AMG.

Argumenten van beleggers dat de verhoging wel erg veel van het goede was, niet paste in de zoektocht naar cash van het bedrijf, op gespannen voet staan met de aanstaande ontslagronde en bovendien commissarisvergoedingen überhaupt niet afhankelijk mogen zijn van AMG's resultaten vonden geen gehoor bij gelegenheidsvoorzitter Jack Messman, die president-commissaris Pedro Pablo Kuczynski verving.

Messman is overigens als commissaris ook weer verbonden aan Timminco en bij Schimmelbusch' bedrijf Safeguard, dat op haar beurt weer 23 procent van de aandelen AMG bezit. Of hij als commissaris onafhankelijk toezicht kan houden op Schimmelbusch en de zijnen valt te betwijfelen.

Bestuurdersbeloningen stijgen verder
Ook het nieuwe beloningsbeleid voor bestuurders was niet kinderachtig. Schimmelbusch behoort met een totaalinkomen van ruim 6 miljoen dollar in 2008 al tot de grootverdieners binnen de beursgenoteerde bedrijven. De bonussen van bestuurders kunnen oplopen van 195 procent van het vaste salaris voor bestuurders tot 255 procent de bestuursvoorzitter.

Concrete criteria voor de variabele beloning weigerde Messman uit concurrentieoverwegingen te geven, zelfs niet als de beoordelingsperiode al is verstreken. Naast deze riante korte termijnbonus is er ook een optieplan waarbij zelfs opties worden toegekend als AMG ten opzichte van een groep vergelijkbare ondernemingen benedengemiddeld presteert. En weer was de kritiek van aandeelhouders aan dovemansoren gericht.

Het management van AMG had geen boodschap aan de maatschappelijke discussie over beloningen en vond niet dat AMG aan de code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur hoefde te worden voldoen. Gevolg is dat zij zichzelf zonder enige schroom royale beloningen toeschuiven, terwijl forse bezuinigingen noodzakelijk zijn om de huidige moeilijke periode door te komen.