VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos mikt in 2009 op beste resultaat ooit

In 2009 zal het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos het beste resultaat uit haar historie boeken. Ondanks deze optimistische woorden blijven beleggers voorzichtig. De waarde van het aandeel is ten opzichte van de introductiekoers in 2005 slechts marginaal gestegen.

'Een historisch goed jaar.' Dat vergezicht hield bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe zijn aandeelhouders voor tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het Belgische Mechelen.

Uit de in 2008 afgesloten allianties met farmaciereuzen, zoals Merck, GSK en Eli Lilly vloeien mijlpaalbetalingen voort. Dit zijn succesbetalingen, die worden uitgekeerd bij het behalen van mijlpalen in onderzoek, ontwikkeling en registratie. Gecombineerd met een stijgende winst van onderzoeksdivisie BioFocus DPI, moeten deze inkomsten in 2009 tot een ‘historisch goed jaar' leiden.

De positieve vooruitzichten van Galapagos'' topman lijken ook bedoeld om de beurskoers eindelijk eens een forse duw te geven. In 2005 ging Galapagos naar de beurs. De introductiekoers van het aandeel bedroeg 7 euro. Momenteel noteert het aandeel rond 7,50 euro.

Het ogenschijnlijke succes van het bedrijf, dat medicijnen ontwikkelt voor farmaceutische bedrijven, beweegt al jaren contrair aan de aandelenkoers. Wie weet komt daar dit jaar verandering in.

Verlies
In 2008 leed de ontwikkelingsdivisie voor medicijnen nog 10 miljoen euro verlies. De nieuwe overeenkomsten met grote farmaceuten zorgden er weliswaar voor dat de opbrengsten uit medicijnonderzoek (dankzij de hogere mijlpaalbetalingen) met 37 procent stegen, maar zelfs gecombineerd met de winst van de onderzoeksdivisie, was dat nog niet voldoende voor een winstgevend jaar.

Inkomsten
Als de allianties uit 2008 succesvol zijn, zullen de totale verwachte inkomsten tijdens het ontwikkelingstraject in totaal meer dan 2,2 miljard euro aan mijlpaalbetalingen bedragen. Daarbovenop ontvangt Galapagos over de verkopen dubbelcijferige royalty's.

Voor 2009 verwacht Van de Stolpe ongeveer 70 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen binnen te krijgen. In 2008 ontving het bedrijf ruim 31 miljoen euro. Het zal dit jaar voor het eerst zijn dat Galapagos meer inkomsten uit zijn allianties verwacht dan uit de onderzoekstak.

Zwarte cijfers
Met een omzet van ruim 56 miljoen euro, schreef de onderzoeksdivisie in 2008 wel zwarte cijfers. Het resultaat voor incidentele lasten (2,6 miljoen euro) bedroeg 3,3 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (ebit) op deze activiteiten moet op termijn tussen de 10 en 15 procent komen te liggen, aldus Van de Stolpe. De nadruk komt te liggen op margegroei (slechts 6 procent in 2008) en niet zozeer op omzetgroei.

Verlieslatende divisie gesubsidieerd
Galapagos werkt volgens het zogenaamde hybride model. Inkomsten uit de onderzoeksdivisie worden aangewend voor de eigen ontwikkeling van medicijnen.

Voor het uitbreken van de kredietcrisis werd dit model door beursvennootschappen, investeringsmaatschappijen en aandeelhouders nog verguisd, omdat het winstgenererend vermogen van een divisie wordt gebruikt om een verlieslatend onderdeel te subsidiëren.

Galapagos stuurt dankzij dit model de kasstroom. In geval van nood kan het volgens Van de Stolpe de onderzoeksdivisie altijd nog verkopen, maar nu de succesbetalingen in 2009 snel gaan stijgen, ziet het er niet naar uit dat dit gebeurt.

Galapagos beschikt over goed beschermde octrooiposities, heeft grotendeels exclusiviteit op haar terrein en concurrenten zijn er niet.

Nog geen aandelenemissie
Bij het begin van 2009 was er nog 27 miljoen euro in kas. In 2009 verwacht Galapagos hiervan 7 miljoen euro te gebruiken (cash burn). Alhoewel de resterende 20 miljoen euro niet riant is, is een aandelenemissie voor Van de Stolpe momenteel geen optie. Voor zittende aandeelhouders is dit, gelet op de lage beurskoers (verwatering) niet aantrekkelijk.

Zodra de beurskoers aantrekkelijker wordt, zal Galapagos emitteren en met de opbrengst het eigen onderzoek versnellen en uitbreiden, zo bleek uit de woorden van de Van de Stolpe.