VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuw tijdperk voor Reesink, weinig inzicht in toekomst

Welke koers handelsonderneming Reesink na het vertrek van bestuursvoorzitter Bernard ten Doeschate gaat varen is nog onduidelijk. Het boegbeeld heeft ruim twee decennia lang zijn stempel op het bedrijf gedrukt en lijkt niet van plan zijn inbreng te laten verbleken.

Vlak voor hij aftrad, gaf Ten Doeschate de driekoppige directie die hem opvolgt, nog even een draai om de oren. De door de nieuwe leiding voorgestelde accentverschuiving binnen de internethandel, maakte hij eigenhandig ongedaan.

Het is duidelijk dat de afscheidnemende bestuursvoorzitter nog een vinger in de pap wil houden. Zo blijft Ten Doeschate claimdossiers beheren en zal hij de onderneming van advies voorzien.

Nieuwe directie
De nieuwe directie komt uit de eigen gelederen voort. Gerrit van der Scheer, Gerwin Linnenbank en José ten Dijk vormen voor het eerst in de geschiedenis van Reesink een driekoppig bestuur. De kwaliteiten en ervaring van Ten Doeschate zijn volgens de raad van commissarissen zowel intern als extern niet in één persoon te vinden.

Strategie
Grote vraag is natuurlijk of het nieuwe bestuur achter de strategie van Ten Doeschate staat. Maar president-commissaris Barry Bemelmans, gunde beleggers tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Apeldoorn niet de gelegenheid om dit aan het drietal te vragen.

‘Lekker jaar'
Dus werd vooral over 2008 uitgewijd. Reesink, dat met haar dochters uit voorraad levert aan de doe-het-zelfmarkt, industrie, bouwnijverheid en agrarische- en groenvoorzieningsector, heeft volgens Ten Doeschate een ‘lekker jaar' gedraaid.

Het jaarverslag, geschreven door de meester zelf, opent als altijd op karakteristieke wijze: ‘Als de hele wereld kermt en lijkt te kraken, is het extra leuk om te constateren dat zoiets dit keer nou eens niet het eigen handelshuis betreft'.

De omzet van Reesink over 2008 is geheel door autonome groei met 8 procent toegenomen tot 199 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 10,4 miljoen euro en kwam daarmee 27,4 procent hoger uit dan in 2007. Exclusief bijzondere baten was de stijging 20,3 procent. Beleggers krijgen 7 euro contant dividend, wat bij de huidige koers een dividendrendement betekent van 10 procent.

Alternext
Wat betreft de toekomst, gaf Reesink wel aan dat het de notering aan Alternext wil handhaven. De alternatieve beurs is nooit echt goed van de grond gekomen. Behalve de Apeldoornse onderneming, is alleen het Eindhovense detacheringbedrijf TMC aan Alternext genoteerd.

Onhandig is dat slechts één keer per dag handel in het certificaat Reesink mogelijk is. Desondanks wil de onderneming vanwege de soepelere regels de notering handhaven.

Reesink hoeft haar cijfers bij Alternext namelijk niet volgens de strengere IFRS te publiceren, en ook de code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur is geen vereiste.

Gezien de naar eigen zeggen vermeende concurrentiegevoeligheid, wil Ten Doeschate beslist geen cijfers van de afzonderlijke dochters of sectoren publiceren, een IFRS-verplichting die bij Alternext dus niet aan de orde is.

Feest
Zo traag en gezapig als de vergadering verliep, zo uitbundig kregen ruim zevenhonderd gasten na afloop de gelegenheid om Ten Doeschate uit te luiden. De eveneens vertrekkende president-commissaris Barry Bemelmans gaf de voorzittershamer over aan CDA prominent en voormalig minister van Landbouw Cees Veerman .