VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goede timing van Tomtom maakt beleggers iets minder zuur

Navigatiebedrijf TomTom moet met de pet rond bij haar aandeelhouders om de schuldenlast te verlagen. Dankzij een snel opgelopen beurskoers hoeft TomTom iets minder diep door de knieën voor zijn aandeelhouders. Desondanks wordt hen een behoorlijk stuk van de toekomstige winst afgepakt door verwatering.

TomTom wil met behulp van de emissie 400 miljoen euro ophalen. De uitgifte betreft een claimemissie waarbij de aandeelhouders tegen een korting op aandelen kunnen inschrijven. Volgens ingewijden is voor dit "lage" bedrag gekozen omdat TomTom haar minderheidsaandeelhouders niet te veel wil benadelen.

Dat TomTom nieuwe aandelen gaat uitgeven is geen verassing. In de aandeelhoudersvergadering van 28 april stelde de VEB de financiële bankproblemen al aan de kaak. Ook analisten schrijven al maanden over de noodzaak van de kapitaalsuitbreiding.

Maar de timing kon niet beter. Afgelopen week reageerden beleggers euforisch op weinig opmerkelijk nieuws (de introductie van TomTom op de iPhone zoemde al ruim een jaar rond) en een vals gerucht (topman Goddijn ontkent vandaag de interesse van Apple in TomTom). De koers steeg met meer dan 40 procent.

Pijn berekend
De pijn van de nieuwe aandelenemissie is daardoor iets kleiner bij zittende beleggers. Een rekensom ter illustratie:

TomTom zal de emissie tegen een korting aan de aandeelhouders aanbieden. Als we uitgaan van een "discount" van 30 procent op de slotkoers van vrijdag (7,48 euro) zal het aantal uitstaande aandelen met ruim 60 procent moeten toenemen om het genoemde bedrag op te kunnen halen. Geen pretje voor de huidige aandeelhouders dus: "hun" toekomstige winsten worden over veel meer aandelen uitgesmeerd.

Had TomTom de actie een week geleden ingezet dan waren beleggers ongetwijfeld meteen gaan steigeren. Een discount van 30 procent op de slotkoers van 5,25 toen had het de hoeveelheid aandelen met bijna negentig procent opgepompt. Onaanvaardbaar voor TomTom-beleggers die hun aandeel tot vorig week zagen decimeren.

Oprichters meerderheid kwijt
De vier oprichters van TomTom, waaronder bestuursvoorzitter Harold Goddijn, participeren voor 169 miljoen euro in de uitgifte. Dit betekent dat zij niet genoeg aandelen afnemen om de meerderheid van de aandelen in handen te houden (52 procent). Na de emissie zal het viertal "slechts" 47 procent van de aandelen bezitten.

Achtergrond: TeleAtlas hoofdoorzaak
De noodzaak van de uitgifte hangt nauw samen met de "gewonnen" biedingstrijd om TeleAtlas van Garmin eind 2007. TomTom betaalde de hoofdprijs van 2,9 miljard euro voor de Bosche kaartenmaker. Het leeuwendeel van de overnamesom, ongeveer 2 miljard euro, bestond uit goodwill.

Al snel werd pijnlijk duidelijk dat TomTom slachtoffer was geworden van de "winners curve" die stelt dat je teveel betaalt voor iets omdat iemand anders niet bereid is om meer te betalen.

Nauwelijks meer dan een jaar na de overname schreef TomTom al ruim een miljard euro af op de overname. Deze afschrijving liep terecht vooruit op een door de recessie sterk afnemende vraag naar navigatieapparatuur (eerste kwartaal 2009: omzet -31 procent en winst - 33 miljoen euro). Begin 2009 was TomTom nog van plan om de sinds de overname forse schuldenlast van 1,16 miljard euro stapsgewijs af te lossen uit de reguliere bedrijfsvoering. Dit is dus niet mogelijk gebleken.




Gerelateerde artikelen