VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-onderzoek: Today’s Brokers voordeligste internetbroker, Rabobank de duurste

Beleggen via internet is het voordeligst bij Today’s Brokers. Rabobank rekent de hoogste kosten. Gemiddeld zijn beleggers via internet nu tot negen procent goedkoper uit dan vorig jaar. Vooral ING, vorig jaar de duurste optie, heeft de kosten fors verlaagd.
 

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de VEB naar de kosten van beleggen via internet.
Today’s Brokers was ook vorig jaar de internetbroker met de laagste kosten. Internetbeleggen via de Rabobank is het duurst. Vorig jaar bleek ING online klanten de hoogste kosten te berekenen maar door recente prijsverlagingen is de laatste plaats nu overgedaan aan Rabobank, dat in een flink aantal gevallen zelfs duurder is geworden dan vorig jaar.
 
Het onderzoek
De VEB vergeleek de kosten van een jaar beleggen voor 3 typen beleggers op de Amsterdamse beurs,
elk met een effectenportefeuille bestaande uit aandelen in 15 verschillende beursfondsen ter waarde van 100.000 euro en opties ter waarde van 10.000 euro. De beleggers verspreiden hun transacties gelijkelijk over vier transacties: aandelenorders van 4.000 en 8.000 euro en optietransacties van 2 en 5 contracten.De actieve belegger voert op jaarbasis 26 van elk van deze transacties uit (104 in totaal), de matig
actieve 6 (24 in totaal) en de passieve 1 (4 in totaal). Het onderzoek houdt rekening met bewaarloon, vaste lasten, transactiekosten voor aandelen en opties en kortingen voor zover deze van toepassing zijn.
Voor alle modelbeleggers bleek Today’s Brokers de goedkoopste, op de voet gevolg door Lynx. Het verschil tussen beide internetbrokers is, vergeleken met 2008, groter geworden, omdat Lynx de tarieven ongewijzigd heeft gelaten, terwijl Today’s ze heeft verlaagd. Bij Rabobank zijn alle modelbeleggers het duurste uit.
Ondanks de uitkomst van het onderzoek in 2008, Rabobank bleek toen ook al relatief duur, is de Rabobank voor passieve en matig actieve beleggers duurder geworden. In 2008 lagen de kosten van ING Bank veel hoger dan van de andere aanbieders, terwijl Postbank een aardige middenmoter bleek. Beide banken werden begin dit jaar samengevoegd. Dit jaar blijkt ING voor alle modelbeleggers niet alleen goedkoper dan ING Bank vorig jaar, maar ook goedkoper dan de Postbank.Gemiddeld genomen zijn de kosten van internetbeleggen dit jaar gedaald, maar liefst vier aanbieders bleken voor alle modelbeleggers goedkoper geworden.

Het volledige en uitgebreid onderzoek kunt u  vinden.

Vereniging van Effectenbezitters