VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strategische switch Unibail-Rodamco pakt goed uit

Ondanks de economische en vastgoedcrisis gaat het het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco voor de wind. De strategische switch van retailbedrijven in winkelstraten naar grote koopcentra levert het grootste vastgoedfonds van Europa veel profijt op.

Dat bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Rodamco Europe op Schiphol.

Unibail-Rodamco bezit vooral winkelvastgoed. Deze markt wordt vooralsnog minder hard getroffen door de kredietcrisis dan de kantorenmarkt.

Profiteren
Daarbij kan het vastgoedfonds profiteren van partijen die in de problemen komen. Omdat Unibail-Rodamco conservatief gefinancierd is, heeft het geld genoeg om gebruik te maken van de kansen die zich voordoen.

De loan-to-value ratio bij Rodamco Europe komt uit op 37,5 procent, wat comfortabel genoemd mag worden.

2009
Hoewel het fonds 2008 goed heeft doorstaan, kan de economische tegenwind in 2009 meer impact hebben. Als de winkelverkopen dalen, is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat de huren opnieuw onderhandeld worden.

In 2008 groeiden de huurinkomsten van Rodamco Europe nog met 6,1 procent, van €602 miljoen in 2007 tot €639 miljoen in 2008.

Ondanks de economische crisis is de leegstand minimaal. Ook de achterstand in huurbetalingen ligt op een laag niveau. De financiële risico's waar Unibail aan bloot staat zijn onder meer slechte debiteuren, valuta- en renteschommelingen en wisselende belastingen. Het lijkt er op dat deze gevaren adequaat worden beheerst.

Switch
In 2008 desinvesteerde Rodamco een deel van de retailportefeuille in Nederland en verkocht de gehele Belgische portefeuille. Ook in Spanje, Duitsland en Frankrijk gingen de vastgoedbelangen de deur uit. In de ontwikkelingspijplijn zitten grote nieuwe projecten. In 2008, heeft Unibail-Rodamco een koopcentrum in Wenen van circa € 600 miljoen en een in Spanje van €450 miljoen aangekocht.

Intrinsieke waarde
Met ruim 89 miljoen uitstaande aandelen bij een netto kapitaal van €7.254 miljoen was de intrinsieke waarde van een aandeel €80,92 eind 2008. De vraag naar de actuele intrinsieke waarde werd niet beantwoord. Pas bij het verschijnen van het halfjaarbericht zal dit gecommuniceerd worden.

Uitkoop
De intrinsieke waarde per aandeel wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het huidige Unibail-Rodamco, ontstaan in 2007 na de fusie van het Franse Unibail met het Nederlandse Rodamco Europe, kwam tot stand middels een ruilbod. Unibail betaalde in aandelen. Omgerekend kwam dat neer op ruim 124 euro per aandeel Rodamco Europe op basis van de slotkoers van Unibail op de laatste handelsdag voor de fusieaankondiging.

Unibail haalde 98,5 procent van de aandelen Rodamco binnen en kreeg daarmee eind 2007 de volledige controle over Rodamco Europe. Om in het bezit te komen van de 1,5 procent nog uitstaande aandelen, is Unibail een uitkoopprocedure gestart bij de Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof in Amsterdam.

Het Franse bedrijf stelt voor via deze procedure de overdracht van de resterende aandelen Rodamco tegen een prijs van 81 euro per aandeel te laten plaatsvinden, dus liefst de helft lager dan onder het openbare bod. Op 23 maart 2009 heeft Unibail-Rodamco de voorgestelde uitkoopprijs verlaagd naar 54,33 euro per aandeel.

De minderheidsaandeelhouders willen een uitkoopprijs die aansluit bij het openbare bod van 124 euro per aandeel. In juli dit jaar zal de Ondernemingskamer de hoogte bepalen.