VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen duidelijkheid over liquidatie-uitkering Baan

Al acht jaar wachten de houders van 19 miljoen aandelen in softwarebedrijf Baan op een liquidatie-uitkering. Alle obstakels lijken opgeheven, de uitkering van euro 2,85 per aandeel zou zo over gemaakt moeten kunnen worden. Maar Baan-opkoper Invensys komt niet over de brug. De VEB heeft Invensys om opheldering gevraagd.

Het aandeel Baan lijdt al bijna acht jaar een slaapwandelend bestaan op de Amsterdamse beurs. De van het software-imperium maakte de handel in het bedrijf tot speculeren op een lege huls.

Alle bedrijfsactiviteiten werden verkocht aan het Britse bedrijf Invensys, die alle overgebleven aandeelhouders een einduitkering van 2,85 euro garandeerde. Maar tot nu toe heeft het bedrijf deze belofte niet ingelost.

Obstakels opgeruimd?
Tot nu toe hield Invensys vol dat de liquidatie-uitkering zou plaatsvinden indien alle juridische procedures over de gang van zaken bij de ondergang van Baan zouden zijn afgerond.

Aan die voorwaarde lijkt al anderhalf jaar geleden voldaan. In oktober 2007 wees het gerechtshof in Arnhem in zijn arrest de claim van ruim 180 beleggers tegen Baan Company af.

Het is onbekend welke obstakels de liquidatie-uitkering van deze resterende 19 miljoen aandelen belemmeren. Invensys wilt hier tot nu toe geen helderheid over verschaffen.

Wachten moe
Sommige aandeelhouders lijken er al niet in te geloven dat Invensys zijn plicht op korte termijn gaat vervullen. Zij lijken het wachten moe en verkopen hun belang met korting aan Invensys. Zo haalde het Britse conglomeraat begin mei 3,67 miljoen aandelen Baan binnen tegen een prijs van euro 2,60 per aandeel. Dat is een kwartje onder de liquidatieprijs van euro 2,85.

En ook op de beurs lijkt de uitkeringsbelofte van Invensys te verbleken. Op Euronext Amsterdam wordt Baan Company een euro onder de liquidatieprijs verhandeld rond euro 1,85.
Een verklaring voor die lage koers kan zijn dat beleggers het als een bewuste strategie van Invensys zien om minderheidsaandeelhouders op de lange termijn met korting uit te roken.
 
VEB wil uitleg
De VEB heeft Invensys gevraagd zo spoedig mogelijk tot uitkering over te gaan en duidelijk te maken waarom beleggers de hen gegarandeerde compensatie nog niet hebben mogen ontvangen.