VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnames leveren Royal Delft synergienadelen op

De grote overnames die Royal Delft (Porceleyne Fles) afgelopen jaar deed, leveren de producent van sieraardewerk vooralsnog geen synergievoordelen, maar nadelen op. Cijfers over het afgelopen jaar laten een mooi beeld zien, maar het operationeel resultaat is minder florissant.

Daarbij voorspelt vertrekkend bestuursvoorzitter Patrick Grasso dat de markt voor luxeproducten het moeilijk krijgt en dat 2009 een zwaar jaar wordt.

Dat de jongste bestuursvoorzitter er juist in deze tijd mee stopt is dan ook opmerkelijk. Vooral gezien de vele uitdagingen waar de onderneming voor staat.

Luxebedrijf
Grasso wilde bij zijn aantreden drie jaar geleden, Royal Delft transformeren naar een luxebedrijf a la Louis Vuitton. Producten moesten op termijn in de warenhuizen van het prestigieuze Harrods liggen. De grote overnames van Royal Leerdam en Van Kempen en Begeer (VKB) in 2008 maakten dat deze doelstelling volledig naar de achtergrond raakte.

Grasso vindt het moment waarop hij stopt zeker niet merkwaardig. Dat zei hij tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Delft. De scheidend topman wees op de sterke omzetgroei van 4 miljoen euro in 2007 tot een verwachte 30 miljoen in 2009.

Florissant beeld
Vorig jaar is inderdaad in die lijn een omzet neergezet van 10 miljoen euro. Een stijging die echter enkel het resultaat is van de beide overnames. Autonome groei was er in 2008 niet. Het bedrijfsresultaat steeg van 117.000 euro in 2007, naar 300.000 euro in 2008. De nettowinst kwam uit op 516.000, waar in 2007 nog 53.000 euro werd behaald.

Dit lijkt aardig, maar het operationeel resultaat laat een minder florissant beeld zien. Geabstraheerd voor de geboekte resultaten vanuit de overnames (waaronder badwill, afwaardering merkenrechten en herwaardering warrants), is een negatief operationeel resultaat geboekt van 1,2 miljoen euro. Dit bedrag komt voor rekening van Porceleyne Fles (718.000 euro negatief ), Leerdam Crystal (432.000 euro negatief) en VKB (55.000 euro negatief).

Ervaring
Belangrijkste reden voor Grasso om zich uit de onderneming terug te trekken, was dan ook dat hij de implementatie van de overnames aan een meer ervaren persoon wil overlaten. Die taak is nu aan Henk Schouten. De man zwaaide al de scepter bij VKB en werkt liefst twintig jaar bij de onderneming in bestek, pannen en tafelasseccoires.

Synergienadelen
De integratie van de grootste producent van tafelglaswerk in Europa, Royal Leerdam en VKB staat nog in de kinderschoenen. Met de overnames streeft Royal Delft naar kostenvoordelen op het gebied van management, ontwikkeling en marketing.

Tot nu toe is de omzet van Leerdam Crystal gedaald. En dat komt niet alleen door de tegenzittende economie, maar ook juist door de overname. Evenmin wordt Delfts blauw, nu al afgezet via de kanalen van VKB. Er zijn dus alleen nog maar synergienadelen.

Multi-brand strategie
Los van de intentie om luxeproducten te leveren, heeft Royal Delft twee jaar geleden besloten zich te richten op toerisme, en niet langer Delfts blauw te exporteren. Een gevolg daarvan was dat de naamsbekendheid van de onderneming afbrokkelde en het gevaar ontstond dat toeristen de fabriek en showroom van Royal Delft niet meer zouden weten te vinden. Om de afhankelijkheid van het toerisme te verkleinen, is vorig jaar definitief gekozen voor een multi-brand strategie en zijn Leerdam Crystal en VKB overgenomen.

Terug
Na deze stappen gaat Grasso weer terug naar het investeringsvehikel Boron van grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen. Aan de kersverse topman Schouten de zware taak om de verschillende onderdelen op elkaar af te stemmen en Royal Delft naar structurele winstgevendheid te leiden.