VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Malaise bij Gamma nekt topman

Het vertrek van bestuursvoozitter Meint Veninga bij Gamma Holding komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Het textielbedrijf heeft het zwaar en de zoektocht naar kapitaal vordert matig. ‘Factoren die mede een rol zullen hebben gespeeld bij het vertrek.'

Dat zegt woordvoerder Jurriaan Spoel.

Veninga kan ondanks de miserabele staat van Gamma wel een vertrekpremie tegemoet zien. ‘De hoogte wordt nog vastgesteld. Gesprekken over een regeling zijn momenteel gaande', aldus Spoel.

Het bedrijf meldde woensdag in een dat Veninga in ‘goed overleg met de raad van commissarissen (rvc)', besloten heeft op te stappen. Gezien de omstandigheden waar Gamma zich in bevindt, lijkt het er op dat Veninga gedwongen afscheid neemt. Spoel wil dit niet bevestigen.

Analisten schatten dat de rvc, of zelfs betrokken banken hebben aangedrongen op maatregelen, anders dan die nu onder het huidige bestuur worden genomen. Het vertrek zou daarbij afgedwongen zijn.

Opvolging
De rvc wil Jan Albers, eerder werkzaam bij Philips en het Duitse GEA, benoemen als opvolger. Albers begint per direct met zijn nieuwe functie. Daarbij vooruitlopend op de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering (bava) van 22 juli over de opvolging.

De vertrekkend topman houdt zich komende maand nog bezig met de overdracht. Hij zal daarna geen adviserende rol vervullen binnen de organisatie. ‘Per 1 augustus is hij echt weg', zegt Spoel. Het besluit om te stoppen is volgens de woordvoerder afgelopen week genomen.

Zwaar
Gamma probeert uit alle macht het hoofd boven water te houden. De textielproducent kan na de verliezen in 2008 niet meer voldoen aan de afspraken met de banken en is momenteel hard op zoek naar een kapitaalinjectie van 45 miljoen euro. De groeistrategie is daarom losgelaten en uitverkoop van bedrijfsonderdelen lijkt aanstaande.

De komst van een nieuwe bestuursvoorzitter betekent volgens Spoel niet dat de koers van de onderneming wijzigt. ‘Ons programma van kostenbesparing en reorganisatie wordt doorgezet. Er wordt hard aan gewerkt, we liggen goed op schema.'

Over een mogelijk op handen zijnde overname van bedrijfsonderdelen of een , wil Spoel niks zeggen. ‘We staan er voor open, we zullen het melden zodra meer bekend is.'

Veninga
Meint Veninga (58) begon zijn loopbaan bij Gamma Holding in 2000 als lid van de Raad van bestuur, waar hij sinds mei 2003 voorzitter is.