VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitgever Wegener heeft dure beursnotering niet langer nodig

Koninklijke Wegener verdwijnt op korte termijn van de beurs. Onlangs ontkende de uitgever nog tegenover aandeelhouders dat het dergelijke stappen zou nemen. De notering is nu overbodig geworden omdat eigenaar Mecom al beursgenoteerd is.

Dat zegt financieel directeur Koos Boot. 'Als we kapitaal willen aantrekken kunnen we dat via Mecom doen. De beursnotering heeft voor ons dus geen functie meer. Daarbij zijn de kosten voor een notering nogal hoog', aldus Boot.

Foute informatie
Het is op zijn zachts gezegd opvallend dat Wegener nu pas met deze informatie naar buiten komt. Tijdens twee verschillende aandeelhoudersvergaderingen, stelden beleggers rechtstreeks vragen over dit onderwerp. Maar volgens Wegener was van een fusie of beursexit geen sprake.
   
Zo uitten beleggers tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 2 juni van dit jaar, hun verwondering over het ontbreken van verder gaande synergie door een mogelijke integratie van beide bedrijven. Dat was niet aan de orde, beweerden bestuursvoorzitter Joop Munsterman en grootaandeelhouder David Montgomery zeer stellig.

Ook tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van maart dit jaar werd foute informatie verstrekt. Wegener beweerde desgevraagd dat er geen beursexit zou plaatsvinden. De kosten voor een vertrek zouden te hoog zijn.

Eerste stap
De reden van de aftocht is volgens Boots de juridische fusie van de Apeldoornse onderneming met branchegenoot Media Groep Limburg. Wegener maakte dit donderdagavond middels een persbericht bekend. 'De fusie was de eerste stap. Wij vinden het niet logisch om in Nederland twee organisaties van hetzelfde type te hebben', zegt Boot nu.
 
De uitgever heeft bij het samengaan Wegener aangewezen als verdwijnende entiteit. 'Op die manier kunnen we ook meteen de beursnotering beëindigen, een mooi kostenvoordeel.'
 
Strategie
Wat de fusie voor het strategisch beleid betekent, wordt nog niet naar buiten gebracht. 'We richten ons eerst op de beursexit.' Het persbericht meldt in elk geval dat er geen arbeidsplaatsen verdwijnen en dat ook de arbeidsplaatsen gelijk blijven.

De gefuseerde onderneming zal verder gaan onder de naam 'Wegener Media Groep'. De samenvoeging moet in januari 2010 gerealiseerd zijn.

Governance for Owners
Door de constructie verwatert het belang dat de andere grote aandeelhouder, Governance for Owners, in Wegener houdt. Deze Britse investeerder heeft ongeveer 13% van de aandelen in handen.

Governance for Owners meldt in de media 'onaangenaam verrast' te zijn door het voorstel voor een juridische fusie. De investeerder zou in principe niet tegen de fusie zijn, maar wel tegen het beëindigen van de beursnotering. De Britten willen binnenkort een alternatief voor de juridische fusie presenteren aan de raad van commissarissen van Wegener. Naar hun idee kan Wegener het best van Mecom worden afgesplitst en geherfinancierd.