VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beslissing Fortis Groen Fonds opnieuw uitgesteld

Beleggers in het flink ondergewaardeerde Fortis Groen Fonds moeten nog steeds geduld hebben. Na eerder uitstel, zou uiterlijk eind juni de nieuw te varen koers van het beleggingsfonds bekend worden gemaakt. De plannen zijn echter opnieuw uitgesteld.

Fortis Investments heeft dit dinsdag middels een bekendgemaakt.

Structurele onderwaardering
Het Fortis Groen Fonds heeft te kampen met een structurele onderwaardering van de aandelen. De vermogensbeheerder onderzoekt de mogelijkheden om dit op te lossen.

De onderwaardering is ontstaan door het huidige ‘close end' karakter. Daarbij wordt de prijs van het aandeel bepaald door vraag en aanbod, in tegenstelling tot een ‘open end' structuur waarbij gehandeld kan worden tegen de intrinsieke waarde. Omdat beleggers kopen en verkopen tegen een koers die beneden de intrinsieke waarde ligt, ontstaat bij het Fortis Groen Fonds een continue onderwaardering,

Met een negatief rendement van 12,9 procent, bleef het fonds in 2008 dan ook ruim 5 procent achter bij de benchmark.

Onderzoek
In november 2008 besloot Fortis Investments een onderzoek in te stellen naar de structurele onderwaardering. Beloofd werd om daar in het eerste kwartaal van dit jaar op terug te komen. Op 31 maart werd een Buitengewone Vergadering gehouden. Hier volgden echter geen concrete stappen, maar slechts de mededeling dat meer tijd nodig was om de mogelijke oplossingen te onderzoeken. Uiterlijk aan het einde van het tweede kwartaal zou meer bekend worden. Nu het zover is, volgt wederom op het laatst mogelijke tijdstip een mededeling dat de definitieve beslissing vooruit geschoven is.

Volgens Jan Lodewijk Roebroek, de topman van Fortis Investments, betekent het uitstel geen afstel. De definitieve beslissing wordt september dit jaar bekend gemaakt.

Na de zomer
Roebroek heeft in overleg met de toezichthouder en de distributeur besloten om de beslissing over de zomermaanden heen te tillen. ‘Het is in verband met de zomerperiode niet handig om alle betrokken partijen op dit moment te mobiliseren', aldus Roebroek in een telefonische toelichting.

Het ziet er naar uit dat dit het laatste uitstel zal zijn. Na een periode van onderzoek is een nieuw plan van aanpak ontstaan. De details worden de komende tijd uitgewerkt, waarna de participanten tijdens een buitengewone vergadering in september ingelicht worden.

De inhoud van het definitieve plan blijft vooralsnog onduidelijk. Wel zal het volgens Fortis Investments tegemoet komen aan de wens van een grotere flexibiliteit, de groene doelstelling van het fonds en aan de belangen van de participanten.