VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ego Lifestyle schudt Begemann-verleden nog niet af

Trendy laptopverkoper Ego Lifestyle heeft afstand genomen van het verleden. Tenminste, dat is de boodschap die president-commissaris Jacques d'Elfant tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in een openhartig exposé probeerde over te brengen.

De vergadering had desondanks veel weg van die van de besmette rechtsvoorganger Begemann. Het eeuwige geldgebrek en de tegenvallende verkopen werden ook dit jaar aangevuld met een verrassing uit de hoge hoed: beoogd bestuursvoorzitter Cees van Versendael had enkele uren voor de vergadering verzocht zijn benoeming om persoonlijke redenen op te schorten.

Investeringsmaatschappij Begemann heeft Ego Lifestyle (Ego) in april dit jaar via een omgekeerde overname gekocht voor het astronomische bedrag van 55 miljoen euro.

Oude bekenden
Enkel oude bekende aandeelhouders uit het tijdperk Begemann waren op de vergadering afgekomen. Een sterk signaal dat beleggers het nog niet aandurven om aandelen Ego te kopen.

Dat is niet geheel verwonderlijk. Zo kwam bijvoorbeeld recent aan het licht dat bestuurder Raymond Bullens in 2002 is veroordeeld in verband met oplichting en dubieuze vastgoedpraktijken.

Bullens was niet aanwezig om vragen te beantwoorden. Hij had zich toevallig dezelfde morgen ziek gemeld.

Verleden
Tot onvrede van de bestuurders stond de aandeelhoudersvergadering vrijwel volledig in het teken van het roemruchte verleden van Begemann. Zo bestaat met een tweetal crediteuren uit die tijd een dispuut over nota's tot een totaal bedrag van 272.000 euro. Van Versendael kon weinig meer zeggen dan dat de oplossing van dit geschil in handen van de rechter ligt.

Verder werd het bestuur - als gevolg van de beknopte informatie in het rijkelijk laat gepubliceerde jaarverslag -, bestookt met vragen over verkoopschattingen en de reële waarde van de goodwillpost op de balans.

Heden
D'Elfant gaf in een openhartig betoog aan hoe de zaak er nu voor staat. Door de recessie zijn de omzetschattingen van 2008 onhaalbaar geworden. Om de omzetterugval op te vangen is het mes in de vaste lasten gezet - grotendeels personeelkosten -, waardoor de kosten met liefst 50 procent zijn gereduceerd.

Aan de andere kant wil Ego de productlijn uitbreiden met een ‘netbook', zodat naast de vrouwelijke klantenkring voor de Ego notebook, ook mannen een exclusief product van Ego kunnen verwerven. De plannen hiervoor zijn geheel klaar; het wachten is op de financiering.

Kapitaalproblemen
Nu ligt er ligt een positief rapport van de innovatiebevorderende instelling Senter/Novem voor de financiering van deze productielijn in de vorm van subsidie. Maar de beslissing laat al maanden op zich wachten.

Wellicht speelt hier het Begemann-verleden de kersverse beursganger parten. Financiers hebben toezeggingen gedaan om aanvullend kapitaal te verschaffen zodra Ego de convertibele lening van Huub van Boogaard in aandelen omzet. Ook wordt langs alle wegen gezocht naar extra kapitaal, waarbij zelfs interesse uit Rusland is getoond

De aanvraag voor conversie is reeds in december gedaan, maar kan pas plaatsvinden als het jaarverslag is goedgekeurd.

Ook hier bewijst de voortzetting van de slechte gewoonte van Begemann om zeer laat te publiceren, Ego een slechte dienst. Meende Ego in december 2008 nog in februari te kunnen publiceren, in februari werd dat moment verschoven naar begin april en uiteindelijk werd het juni.