VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie voormalige bestuurders Fortis leiden VEB beloningsschandalen top 10

Voormalig Fortis-bestuurders Jean-Paul Votron, Herman Verwilst en Gilbert Mittler leiden de top 10 beloningsschandalen die de VEB jaarlijks vaststelt. De drie gewezen Fortis-bestuurders toucheerden afgelopen jaar bijna 14 miljoen euro terwijl van hun voormalige werkgever weinig over is gebleven.
Ook Heijmans-bestuurders Hoefsloot en Van den Hoven, Floris Waller (Corporate Express) en Donald Shepard (Aegon) eindigen hoog in de schandaal toptien.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de website bestuursvoorzitter.nl waarop de VEB de beloningen van alle bestuursvoorzitters bijhoudt.
 
Halverwege het jaar, nadat alle bedrijven hun jaarcijfers hebben gepubliceerd, zet de VEB traditioneel de meest opzienbarende en exorbitante beloningen van bestuurders op een rij. De schandaal toptien van vorig jaar liet al zien dat forse beloningen voor ondermaatse prestaties steeds vaker voorkomen. De kredietcrisis, waardoor optie- en aandelenbeloningen flink in waarde zijn gezakt, heeft die trend niet kunnen keren. Vooral afzwaaiende bestuurders zien geen bezwaar om riante vergoedingen te incasseren voor ondermaatse. Zo’n 85 procent van de  schandaal top tien wordt ingenomen door afzwaaiende bestuurders.

De top tien:
1. Jean-Paul Votron, Herman Verwilst, Gilbert Mittler (Fortis)
2008 was het jaar van de ontmanteling van Fortis.  Aandeelhouders zagen vrijwel hun hele investering in rook opgaan, maar topman Votron ontving over 2008 een beloning van 4,3 miljoen euro, waaronder 1,8 miljoen euro dankzij de koersontwikkeling van het Fortis-aandeel tot eind april 2008. Votrons tijdelijke opvolger Herman Verwilst moest het met iets minder doen: 3,7 miljoen euro. Voormalig financieel directeur Gilbert Mittler ontving een ontslagvergoeding van negenmaal het basissalaris ( 4,2 miljoen euro).

2.Guus Hoefsloot, Jacques van den Hoven (Heijmans)

Onder leiding van bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot en zijn rechterhand Jacques van den Hoven devalueerde Heijmans van een ondernemend, gezond en winstgevend bouwconcern tot een onderneming die haar commerciële slagkracht verloor en haar kernprocessen niet op orde heeft. Drie forse verliesjaren met vijf winstwaarschuwingen vielen nota bene in relatief goede jaren voor de bouwsector. Beide gewezen bestuurders kregen niettemin een afbraakbonus van respectievelijk 1,8 en 2 miljoen euro, nadat zij beiden afstand hadden gedaan van 300.000 euro.

3. Floris Waller (Corporate Express)

Na tien teleurstellende jaren haalde het Amerikaanse Staples branchegenoot Corporate Express van de beurs. Dit was eerder ondanks dan dankzij het management. Sinds 1999 grossierde het bedrijf in  winstwaarschuwingen en tegenvallende kwartaalberichten. Financieel topman Floris Waller ontving uiteindelijk een afkoopsom van 2,1 miljoen euro (ruim vier basissalarissen). Gevoegd bij zijn reguliere salaris, cashbonus, optiewinsten en andere extraatjes komt zijn totale beloning op 4,3 miljoen euro.

4. Donald Shepard (Aegon)

Krap vier maanden werken leverde Aegons Donald Shepard vorig jaar ruim vijf miljoen euro op. En dat bij een bedrijf dat later dat jaar aan het staatsinfuus moest en zijn beurskoers in elkaar zag klappen.

5. Hans van der Ven (Samas)

“Onvoldoende doortastendheid en snelheid.”  Die kwalificaties kreeg Samas-voorman Hans van der Ven mee van zijn commissarissen. De feiten lijken die kwalificatie te ondersteunen. Het bestaan van kantoorinrichter Samas is zo goed als voorbij. Desondanks kreeg Van der Ven 1 miljoen euro mee voor twee maanden werken.
 
6. Jeroen van der Veer (Shell)
Net als Jean-Paul Votron is de afzwaaiende Van der Veer een recidivist in deze ranglijst. Doelstellingen niet gehaald, beloning toch gekregen. En dat voor een man die onlangs aangaf voor de helft van het geld (ruim 10 miljoen euro) even hard te werken. Een uitspraak acheraf. Dat dan weer wel.

7. Bert Roetert (Schuitema)

Krap twee jaar was Roetert zonder succes de hoogste man bij Schuitema, dat al jaren genoegen moet nemen met een tweede plek in supermarktland. In totaal incasseerde hij in 2008 ruim 1,6 miljoen euro, waaronder een niet nader uitgelegde “bonus” van 900.000 euro en een “eenmalige uitkering”
van 323.000 euro.

8. Crispin Davis (Reed Elsevier)

Sir Crispin zat tien jaar bij Reed en incasseerde in die tijd ruim 50 miljoen euro. Hij liet een zwalkend bedrijf achter waarvan de marktwaarde een kwart lager ligt dan bij zijn entree in 1999.

9. Freek Busweiler (Wegener)
Na de overname van Wegener door het Britse Mecom in september 2007 duurde het niet lang voordat Freek Busweiler afscheid nam als lid van de raad van bestuur. Wegener maakte bekend dat het vertrek in april 2008 in “goed overleg overeengekomen” was. In ieder geval in goed financieel overleg want Busweiler ontving een buitensporige vertrekpremie van 1,8 miljoen euro, ruim vier jaarsalarissen.

10. Sandy Lyons (Draka)

Topman Sandy Lyons van Draka heeft dure kinderen. Hij ontving over 2008 “allowances” (vrij vertaald: zakgeld) van liefst 423.343 euro. Deze uitkering, die aardig in de richting komt van zijn basissalaris van 516.250 euro, compenseert Lyons voor “huisvestingskosten, schoolgeld en de kosten van kinderopvang”, aldus Draka.