VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Value8 helpt Euronext een handje

Voormalig ‘crime fighter' in aandelenland, Peter Paul de Vries, lijkt omgeschoold tot hulpverlener van Euronext. Met zijn investeringsfonds Value8 verwerft hij deelnemingen in jonge bedrijven, die hij bijstaat om binnen enkele jaren naar Alternext te gaan.

De bedrijven die het investeringsfonds begeleidt, dienen te voldoen aan criteria als goed management en snelle groei van bedrijf en markt.

Mooie markt
Euronext heeft zich ten doel gesteld om binnen 12 maanden circa tien bedrijven op te nemen op Alternext, het beursplatform voor kleine en middelgrote ondernemingen. Dat vertelde Euronextvoorzitter Joost van der Does, die aanwezig was bij de aandeelhoudersvergadering. Er zijn zeker 500 potentiële kandidaten, een mooie markt dus voor Value8.

Maar het investeringsfonds doet meer. Zo ligt er inmiddels een verzoek in Brussel tot versoepeling van de regels en smeedt Value8 samen met accountants en juristen een alliantie om de kosten van de beursgang naar Alternext te verlagen. Value8 komt dus als geroepen voor Euronext.

Kosten
Beleggers vroegen zich tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op Beursplein 5 af hoe Value8 in de tussentijd de eigen kosten zou gaan betalen. De beursgangen zijn ten slotte niet op korte termijn te voorzien.

Volgens De Vries kan Value8 ook inkomsten genereren door advieswerk voor derden te verrichten. Hiervoor wordt niet alleen betaald in aandelen of opties, maar ook in geld.

Speculeren
In de loop van de vergadering kwam bij toeval nog een bron van inkomsten naar voren. Hoewel Value8 zich met de beleggingen op de lange termijn richt, blijkt De Vries ook niet vies van enige speculatie.

In april 2009 had Value8 18,5% van EDCC verworven. Alhoewel De Vries in de pers hoog had opgegeven van de waarde van de participaties ( designmeubelen, leerfabriek), bleek uit zijn presentatie dat deze niet voldoen aan de eigen criteria. Bij de deelname in EDCC heeft Value8 helemaal geen deelneming voor ogen gehad, maar louter winst op korte termijn.

De aap kwam tijdens de vergadering uit de mouw. Een groep, bestaande uit huidige aandeelhouders van EDCC en buitenstaanders, had twee weken geleden een bod gedaan op alle participaties van EDCC, wat zal leiden tot een uitkering van € 0,55 euro aan de aandeelhouders. Value8 had de aandelen verworven voor € 0,40 euro. Desgevraagd bleek Value8 geen deel uit te maken van de bieders en dus een mooie winst te boeken.

Participaties
Daarbij heeft Value8 twee participaties in de pijplijn die op kortte termijn worden gerealiseerd. Ook daarvoor is deze waarderingmethode gevolgd, waarschuwde PeterPaul de Vries de aandeelhouders reeds.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen